Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vossenjacht Friesland mag beperkt doorgaan

  •  
03-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_59270.jpg

© Nieuws

De vossenjacht in Friesland mag doorgaan maar wel met beperkingen. Dat bleek dinsdag uit de uitspraak van de bestuursrechter in Leeuwarden. De rechtbank heeft stichting De Faunabescherming, die de zaak tegen de provincie Friesland had aangespannen, daarmee gedeeltelijk gelijk gegeven.
Vossen in de buurt van kippenhouders mogen niet langer worden afgeschoten. De provincie heeft volgens de rechter niet goed aangetoond dat de vos ,,belangrijke schade'' onder de kippen aanricht.
De vossenjacht, voor zover die is bedoeld om de weidevogels te beschermen, mag wel doorgaan tussen 15 augustus en 1 april. Maar dan moet wel vaststaan dat de vos die vogels ook daadwerkelijk bedreigt.
De rechter stelt dat de provincie op het onderdeel van de weidevogels goed heeft gemotiveerd waarom de vossenjacht in de hele provincie is toegestaan. Zij heeft op een kaart de belangrijke weidevogelgebieden aangegeven met een bufferzone van vijf kilometer eromheen. Het hele grondgebied, behalve de waddeneilanden, is daarmee afgedekt.
De vossenjacht is voortdurend inzet van rechtszaken. Vorig jaar maart verbood de bestuursrechter in Leeuwarden de vossenjacht. Na een hoger beroep van de provincie bepaalde de Raad van State later dat jaar dat de jacht op de vos wel mag plaatsvinden.
De Faunabescherming wil geen officiële reactie geven omdat zij de uitspraak nog niet heeft gezien. ,,Maar als ik het goed begrijp heeft de rechter niets met ons argument gedaan dat de jachtperiode zo lang is. Dat is jammer'', zei H. Niessen van de Faunabescherming. De Faunabescherming bekijkt nog of zij in beroep gaat bij de Raad van State.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.