Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Vort met de geit: de EHS moet op tijd af'

  •  
11-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
natuurmonumenten_bank.jpg
Ook nu het economisch tegen zit, moet er gewoon worden geïnvesteerd in natuur zodat ook de generaties na ons er nog van kunnen genieten. Vier op de vijf Nederlanders vinden dat, zo blijkt uit het donderdag gepresenteerde onderzoek De Nederlander en de natuur, dat TNS NIPO deed in opdracht van Natuurmonumenten.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 88 procent vindt dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een aaneengesloten netwerk van natuurgebieden, op tijd af moet om te voorkomen dat plant- en diersoorten verdwijnen. Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten is blij met die bijval en hoopt dat ook minister Gerda Verburg (LNV) het ziet als steun in de rug aangezien zij altijd heeft aangegeven dat ze het netwerk op tijd gereed wil.
,,Vort met de geit: de EHS moet op tijd af. Wat eenmaal weg is, komt niet meer terug'', meent De Graeff. Hij maakt zich, net als het Planbureau voor de Leefomgeving zorgen of het netwerk wel tijdig wordt gerealiseerd. Het planbureau waarschuwde woensdag dat de EHS met dit tempo van grondaankoop niet zoals afgesproken in 2018 af komt. De minister liet weten dat het goed nieuws is dat mensen 'iets' met de natuur hebben en dat het goed is om daar als samenleving iets voor over te hebben.
Natuurmonumenten liet de enquête uitvoeren kort voor de aftrap van de campagne 'Op de banken voor meer natuur'. Nederlanders kunnen daarmee de natuurorganisatie sponsoren; het geld wordt gebruikt om meer natuur te realiseren. Volgens bijna 90 procent van de ondervraagden moet de overheid gewoon landbouwgrond blijven kopen om het groene netwerk op tijd te realiseren en om te voorkomen dat plant- en diersoorten uitsterven. Als het nodig is, moet het Rijk daarvoor grond van boeren kopen en die teruggeven aan de natuur, meent 74 procent. Nog niet de helft (44 procent) denkt dat de boeren of andere grondeigenaren als het niet anders kan, moeten worden onteigend om natuurherstel mogelijk te maken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor