Voorzichtig met vennen
• 19-11-2010
• leestijd 1 minuten
Hein van Kleef van de Stichting Bargerveen promoveerde afgelopen woensdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op vennenbeheer.
Hij pleit in zijn proefschrift voor een voorzichtiger vennenbeheer om niet onbedoeld soorten te laten verdwijnen. Ook stelt hij voor een haast vergeten vorm van vennenbeheer in ere te herstellen. De inlaat van beekwater kan een watersamenstelling opleveren waarin zeer zeldzame soorten zich thuisvoelen.
Door afname van de zure regen zijn de Nederlandse vennen minder zuur geworden. Ook zijn concentraties van het schadelijke ammonium en aluminium sterk gedaald. Keerzijde daarvan is dat de verminderde verzuring lijkt te leiden tot een extra snelle afbraak van organisch materiaal op de bodem van de vennen. Hierdoor treden er perioden met zuurstoftekort op, waardoor karakteristieke dansmugsoorten afnemen.
Het uitbaggeren van vennen - bedoeld om de waterkwaliteit actief te herstellen - is niet zonder meer gunstig voor de biodiversiteit, stelt Van Kleef. Na de herstelmaatregelen blijft het aantal soorten laag. Op korte termijn leiden deze ingrijpende herstelmaatregelen tot het verdwijnen van karakteristieke soorten, waarna niet alle soorten in staat zijn om de herstelde vennen weer te bevolken. Daarnaast gebeurt het ook steeds vaker dat herstelde vennen bevolkt raken met uitheemse zonnebaarzen, die voorkomen dat inheemse soorten zich kunnen herstellen.