Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Voortplantingsdrift maakt roekeloos

19 mrt 2014
  •  
leestijd 2 minuten
paddentrek_02.jpg
De paddentrek werkt naar een hoogtepunt toe. Padden én vrijwilligers van paddenwerkgroepen in heel Nederland winden zich steeds meer op. Ze hebben hetzelfde doel, veilig naar de overkant van de weg, zodat de padden levend hun voortplantingswateren kunnen bereiken. En daar kunnen ze hulp bij gebruiken !
Hachelijke onderneming
Voor veel padden is de jaarlijkse trek naar het voortplantingswater een hachelijke onderneming. In een dichtbevolkt land als Nederland is het bijna onvermijdelijk dat de padden tijdens hun trek één of meerdere wegen moeten oversteken. Hierbij lopen de padden een grote kans doodgereden te worden. Het wegennet wordt steeds dichter en de verkeersstromen op wegen nemen nog steeds toe. Bijkomstigheid is dat de piek van de paddentrek (net na het donker) precies samenvalt met de avondspits op de wegen. Hierdoor vallen er jaarlijks vele tienduizenden verkeersslachtoffers onder de padden. Op sommige plaatsen worden er zoveel padden doodgereden dat hele populaties op den duur dreigen te verdwijnen.
Vaart minderen spaart … padden
Wist u dat veel amfibieën tijdens de trek niet sterven doordat ze door autowielen overreden worden? Ze sterven doordat ze bij hoge snelheden door luchtdrukverschillen tegen de bodemplaat van de auto gezogen worden. Stuiptrekkend of verlamd liggen ze op het wegdek. Inwendige bloedingen zorgen voor een langzame maar onvermijdelijke dood. Een snelheidsbeperking (maximaal 30 km/uur) zorgt voor een afname in het aantal verkeersslachtoffers.
Kijk voor meer informatie op www.padden.nu
Tekst: Kris Joosten & Raymond Creemers, RAVON
Bekijk het hele bericht en de figuren op Natuurbericht.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.