Vroege Vogels

Voorstel sluiten kolencentrales aangenomen

  •  
27-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hot-coals-1397406.jpg
Het voorstel van D66 Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven en Steven van Weyenberg om alle kolencentrales in Nederland te sluiten, is aangenomen. D66 Tweede Kamerlid Stientje Van Veldhoven noemt deze stap historisch en winst voor het klimaat en voor onze gezondheid. 
Internationaal
Nederland is niet het enige land dat de beslissing neemt om te stoppen met vervuilende energie uit kolencentrales. De conservatieve Britse premier Cameron sluit binnen 10 jaar alle kolencentrales. Ook Duitsland gaat kolencentrales sluiten. In de VS wordt de productie van kolencentrales aan banden gelegd door scherpe emissienormen. Ook in Canada wordt de uitstoot aangepakt. Van Veldhoven: “Dit besluit is extra belangrijk nu er in het Nederlandse belastingplan te weinig vergroening zit. Dan is het sluiten van kolencentrales een positieve stap.” 
Klimaattop in Parijs
Met dit besluit stuurt Nederland premier Rutte met een heldere boodschap naar de klimaattop in Parijs. Van Veldhoven: “Als we niet willen dat China en India blijven kiezen voor vuile kolencentrales, dan moeten we zelf ook boter bij de vis doen. Vanaf vandaag wijzen we niet meer alleen naar andere landen. We hebben vandaag een belangrijke stap gezet. Dit is goed voor onze geloofwaardigheid. Hiermee krijgen we andere landen ook in beweging.”
Giftige stoffen
Kolencentrales zijn met afstand de vervuilendste energiebron. In Nederland stoten ze miljoenen tonnen aan CO2-uit. Daarnaast blazen ze ook nog eens grote hoeveelheden fijnstof, stikstof en kwik de lucht in. Van Veldhoven: “We willen deze giftige stoffen niet meer inademen. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om schone energie op te wekken.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.