Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorspelde regen gaat waterpeil niet helpen

  •  
23-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sloot_13.jpg
De regen die volgens de weersverwachting de komende dagen hier en daar gaat vallen, zal niet voldoende zijn om het zakkende waterpeil in rivieren, kanalen en sloten weer te laten stijgen. Daarvoor valt de regen te lokaal en wordt er te weinig neerslag verwacht.
Zoetwatervoorraad
Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in een droogtebericht. Volgens de LCW is de waterstand in Rijn en Maas voldoende, maar daalt het waterpeil wel. Rijkswaterstaat houdt in het IJsselmeer en het Markermeer extra water vast en laat de boezems en polders in West-Nederland maximaal vollopen om een zoetwatervoorraad aan te leggen.
Pompen
Waterschappen gebruiken het water uit de meren en de rivieren om extra water in te laten. Dat is nodig om te voorkomen dat het grondwater te ver wegzakt en dat de waterstand op belangrijke vaarwegen in hun gebied te ver daalt. Zo pompen Groot Salland en Reest en Wieden water uit het IJsselmeer en halen Rivierenland en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden water uit de grote rivieren. Op de hoge zandgronden geldt al enige tijd een sproeiverbod voor de boeren.
Zuurstofgehalte
In West-Nederland houdt Rijkswaterstaat verzilting van de bodem scherp in de gaten. Het Volkerak-Zoommeer wordt om die reden extra doorgespoeld. Waterschappen en provincies controleren dagelijks het zuurstofgehalte in open water.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.