Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Houdt de klimop bomen in een wurggreep?

21 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5312 keer bekeken
  •  
Klimop_Cas van den Bomen

© Cas van den Bomen

Het is een plant die heel veel voorkomt in Nederland, zowel in bossen, parken, huizen en kantoren: de klimop. Een geliefde plant, doordat die eigenlijk altijd wel groeit en groen blijft in de winter, maar ook omringd  met vooroordelen. Wat is hiervan nu waar?

Bomen: klein ecosysteem

Er is het idee ontstaan dat klimop bomen zou verstikken en muren zou verzwakken. Maar dit is simpelweg niet het geval. De klimop hecht zich via een soort van hechtdraden aan een boom en verstikt deze niet. Rondom de boom ontstaat een klein ecosysteem waar vogels zich kunnen verschuilen en broeden in de winter en herfst. Maar ook is de klimop vruchtdragend gedurende het hele jaar en daarmee een belangrijke voedselbron voor veel vogels en insecten.
Klimop

Baudewijn Odé van FLORON bij de beschadigde klimop.

© Jesper Buursink

Muren: groene stad

De wortels van de klimop zouden muren verzwakken. Het is inderdaad waar, zodra klimop een gaatje vindt zal het zich hierin wortelen, maar met moderne bakstenen muren met stevige mortel is dit niet mogelijk. De klimop zal zich hechten aan de muur maar deze niet beschadigen. Wel kan het oude monumenten van baksteen met zachte mortel beschadigen. Klimop zou zelfs een oplossing kunnen zijn voor het vergroenen van stenen doordat veel dieren er hun toevlucht vinden en ze de stad groener en schoner maken.

Nadeel: bodembedekker

Doordat de klimop van voedselrijke grond houdt vinden we de klimop, mede door klimaatverandering, wel steeds meer in bossen en parken. En als bodembedekker vormt deze een bedreiging voor de bodemflora van open plekken, als deze de overhand krijgt. Ook in oude bomen, die op sterven staan of veel wind vangen, kan de klimop door het gewicht zorgen dat de boom omvalt.

De vooroordelen rondom klimop kunnen grotendeels losgelaten worden. Deze zorgt niet voor beschadigingen aan bomen en muren, maar levert juist extra bescherming aan veel dieren en kan bijdragen aan een groenere stad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Marion van Hees
Marion van Hees5 mrt 2021 - 15:05

Geldt dit ook voor de Wilde Wingerd om een boom heen?

Niels Raes
Niels Raes19 feb 2021 - 20:23

Klimplanten parasiteren op de fysieke structuur van hun gastheer, een boom, om zelf met hun bladeren bij het licht te komen en geen stam te hoeven maken. Klimop met stevige stengels die met elkaar kunnen vergroeien kunnen ook diktegroei van een boom (die ieder jaar dikker moet worden om te overleven via zijn/haar cambium) belemmeren en daarmee 'wurgen'. Nu is de vraag of dat erg is? Klimop verstrekt ook bessen en bescherming aan insecten en vogels in de winter (wintergroen) voor veel soorten. En als de boom dan dood gaat dan heeft dood hout ook een belangrijke functie in ecosystemen voor insecten en schimmels (paddestoelen). Dus, lang leve de klimop zolang hij/zij niet het hele bos overneemt.

Lousje51
Lousje5119 feb 2021 - 19:37

prima verhaal, maar te veel overgroeiing gaat beslist ten koste van de boom. ik weet uit ruime ervaring dat als de Klimop tot in de kruin van de boom zit , de boom deze op den duur het loodje legt. Verder is het jammer dat de overwoekering de bast onzichtbaar maakt en er weinig meer zichtbaar is van de (habitus van de) betreffende boom.

Huijsen
Huijsen19 feb 2021 - 17:28

Goed dat dit onderwerp weer eens aan de orde is. want er wordt nog steeds beweerd dat de klimop de boom waarop hij woont, de boom benadeelt

Ad Wennekes
Ad Wennekes19 feb 2021 - 13:30

Als bomen overgroeid worden door de klimop zijn er mijns inziens 2 problemen.
De boom wordt topzwaar en kan door een windvlaag omvallen.
Een ander probleem is dat de bladeren van de boom niet meer kunnen produceren omdat ze bedekt worden door de bladeren van de klimop. Dus zal de boom langzaam afsterven.

knIbbeltje
knIbbeltje19 feb 2021 - 13:18

De klimop is een sterke plant die heel veel insecten aan trekt en erg laat in het jaar bloeit, vogels bouwen graag hun nest in de klimop ,ieder tuin zou een plekje met klimop moeten hebben, het enige nadeel is dat je hem moet snoeien en voorkomen moet dat hij op de grond gaat kruipen.

erprast
erprast19 feb 2021 - 12:58

Als vrijwilliger op de begraafplaats van Baarlo (Lb) heb ik een prachtige ervaring opgedaan met de wurggreep van de Hedra. Een reeds hoog gegroeide Sequoia (ong 75 jaar oud) waar we alleen nog maar de punten van de uiterste twijgen konden waarnemen bleek na het bevrijden van de Hedra een prachtig gevormde stam te hebben. Hij is nu het pronkstuk van het gravenpark.
Evert Prast

1 Reactie
Huijsen
Huijsen19 feb 2021 - 17:31

Het woord "wurggreep" is ten onrechte gebruikt, blijkt uit de tekst.