Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Houdt de klimop bomen in een wurggreep?

  •  
21-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5999 keer bekeken
  •  
Klimop_Cas van den Bomen

© Cas van den Bomen

Het is een plant die heel veel voorkomt in Nederland, zowel in bossen, parken, huizen en kantoren: de klimop. Een geliefde plant, doordat die eigenlijk altijd wel groeit en groen blijft in de winter, maar ook omringd  met vooroordelen. Wat is hiervan nu waar?

Bomen: klein ecosysteem

Er is het idee ontstaan dat klimop bomen zou verstikken en muren zou verzwakken. Maar dit is simpelweg niet het geval. De klimop hecht zich via een soort van hechtdraden aan een boom en verstikt deze niet. Rondom de boom ontstaat een klein ecosysteem waar vogels zich kunnen verschuilen en broeden in de winter en herfst. Maar ook is de klimop vruchtdragend gedurende het hele jaar en daarmee een belangrijke voedselbron voor veel vogels en insecten.
Klimop

Baudewijn Odé van FLORON bij de beschadigde klimop.

© Jesper Buursink

Muren: groene stad

De wortels van de klimop zouden muren verzwakken. Het is inderdaad waar, zodra klimop een gaatje vindt zal het zich hierin wortelen, maar met moderne bakstenen muren met stevige mortel is dit niet mogelijk. De klimop zal zich hechten aan de muur maar deze niet beschadigen. Wel kan het oude monumenten van baksteen met zachte mortel beschadigen. Klimop zou zelfs een oplossing kunnen zijn voor het vergroenen van stenen doordat veel dieren er hun toevlucht vinden en ze de stad groener en schoner maken.

Nadeel: bodembedekker

Doordat de klimop van voedselrijke grond houdt vinden we de klimop, mede door klimaatverandering, wel steeds meer in bossen en parken. En als bodembedekker vormt deze een bedreiging voor de bodemflora van open plekken, als deze de overhand krijgt. Ook in oude bomen, die op sterven staan of veel wind vangen, kan de klimop door het gewicht zorgen dat de boom omvalt.

De vooroordelen rondom klimop kunnen grotendeels losgelaten worden. Deze zorgt niet voor beschadigingen aan bomen en muren, maar levert juist extra bescherming aan veel dieren en kan bijdragen aan een groenere stad.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor