Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Voorkomt stilzetten windmolens vogelslachtoffers?

  •  
16-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kokmeeuw geraakt door molen

© Kokmeeuw geraakt door windturbine - foto: Katinka Rus

Heeft het zin om bij intensieve vogeltrek windmolens langs de kust stil te zetten? Dat is de centrale vraag in een onderzoek dat ecologen in opdracht van de provincie Groningen uitvoeren in een windmolenpark in de Eemshaven. De provincie wil het aantal vogels dat zich te pletter vliegt tegen windmolens drastisch verminderen.

Route van de trekvogels

De route van veel trekvogels loopt langs die Eemshaven. Gedurende de telling wordt ’s nachts, wanneer er een piek verwacht wordt in vogeltrek, de helft van de windmolens stilgezet. Op die manier is de volgende ochtend door het aantal dode vogels onder de windmolens te tellen, het verschil aan te geven.
Het onderzoek is des te belangrijker voor de Eemshaven omdat daar de komende tijd extra windmolens bij worden gebouwd. Volgens ecoloog Allix Brenninkmeijer zullen er straks per jaar in het gebied zo’n 5.000 vogels het loodje leggen door windmolens. Zijn onderzoek moet uitwijzen of dat driekwart minder kan worden.

Spreeuwen tussen de windmolens

Anja van Riet filmde voor Zelf Geschoten een spreeuwenzwerm in de Willem Annapolder aan de dijk van de Westerschelde. De spreeuwen rollen over de dijk en vliegen tussen de windmolens.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer19 nov. 2018 - 16:16

Altijd maar sterven de dieren door ons toedoen.......................op alle mogelijke manieren. Wij zijn de invasieve en overheersende soort. Ik vind dat vreselijk.Laten we oppassen en zorgen.