Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorkom uitsterven ondersoorten scholekster_28_08_2014

  •  
31-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
scholekster_03.jpg

© Fotograaf: ajoosse

Sommige ondersoorten van de scholekster zouden de status van ‘bedreigd’ moeten krijgen op de Rode Lijst. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het zojuist verschenen boek Conservation Status of Oystercatchers around the World. Dat maakte het VARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 vanmorgen bekend.
 
Bedreigde ondersoorten
De Canarische scholekster is reeds uitgestorven. Volgens de huidige Rode Lijst van de IUCN is van de in totaal elf soorten scholeksters alleen de Chathamscholekster ernstig bedreigd. De IUCN zou echter ook de ondersoorten in ogenschouw moeten nemen, aldus Sovon-onderzoeker Bruno Ens. De Galapagosscholekster, een ondersoort van de Amerikaanse scholekster, is net zo zeldzaam en verdient de status ‘ernstig bedreigd’. Van een ondersoort van de Euraziatische scholekster, de Oosterse scholekster, leven er weliswaar nog zo’n elfduizend, maar het rappe tempo waarmee kustgebieden in China en Korea worden ingepolderd doet het ergste vrezen.  
‘Onze’ scholekster
Van alle scholeksters is ‘onze’ scholekster, een west-Europese ondersoort van de Euraziatische scholekster, veruit de algemeenste. Dat heeft te maken met de vele rijke wadgebieden in  West-Europa. De Waddenzee spant daarbij de kroon: nergens ter wereld is een gebied te vinden met zoveel overwinterende scholeksters. Helaas vertoont onze scholekster ook de snelste afname van alle ondersoorten.
Scholeksters-willemdewolf

© Foto: Willem de Wolf

Fotograaf: willemdewolf
Bedreigingen
Alle scholekstersoorten zijn lang levend en zijn buiten het broedseizoen afhankelijk van leefgebieden aan de kust. Het zijn grondbroeders en daarmee zijn de nesten en kuikens gevoelig voor overstroming, predatie, vertrapping en verstoring door menselijke activiteiten. Die toenemende menselijke activiteiten in de kustzone vormen, in combinatie met zeespiegelstijging, in de nabije toekomst de grootste bedreiging voor de scholekster. Voor de meeste soorten is betere bescherming van de broedgebieden aanbevolen. Daarnaast moeten mensen bewust worden gemaakt van de kwetsbaarheid van scholeksters en betrokken worden bij hun bescherming.
scholekster_kasteelheertje
Vogelbescherming Nederland helpt scholekster
Vogelbescherming zet zich actief in voor de bescherming van de scholekster in Nederland. Niet alleen door onderzoeken als deze mogelijk te maken; bijvoorbeeld ook door de kwaliteit van het boerenland te verbeteren, onder andere door de projecten Red de Rijke Weide en PolderPracht. Samen met andere natuurorganisaties werkt Vogelbescherming aan het herstel van schelpdierbanken in het Waddengebied, bevorderen we rust voor vogels in het kader van het project Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen en werken we samen aan het herstel van kwelders.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor