Vroege Vogels

Voorkom de vogelziekte 'het geel'

  •  
05-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2720 keer bekeken
  •  
ww_5cf52c85445ec_small
Op het forum kwamen we een foto tegen van een zieke groenling  ingestuurd door S epke2008: " Weet iemand wat er aan de hand is met deze groenling hij zit namelijk scheef met zijn hoofd en vliegt ook niet weg terwijl hij wel kan vliegen. Ik heb er zo al meer in de tuin gehad." Uit de reacties blijkt dat het om de ziekte het geel zou kunnen gaan.
Door de hoge temperaturen en lage regenval van de afgelopen tijd hebben vogels meer kans om de infectie op te lopen. Mogelijk komt dit door het beperkte aantal drinkplaatsen waar de besmetting zich concentreert. Ook blijft de ziekte bij hogere temperaturen langer buiten het lichaam in leven, wat de kans op besmetting vergroot.
Trichomoniasis , de officiële naam van ‘het geel’, is niet overdraagbaar op mensen. De ziekte is vooral bekend bij duiven maar komt ook voor bij groenlingen, roofvogels en uilen.

Herkennen van het geel

Aandoening van met name bovenste deel spijsverteringskanaal (keel-slokdarm). Geel-witte kaasachtig abces. Hierdoor kan de vogel minder goed eten wat leidt tot gewichtsverlies, sloomheid en slecht (onderhouden) verenkleed. In een latere fase: zwellingen rond de bek en ogen, gezwollen aangezicht en waterig speeksel, kaas-achtige lucht uit keel. Ook overgeven, diarree en ademhalingsproblemen zijn mogelijk. De vogels komen om door verstikking of verhongering. Soms treden er ook infecties op aan de interne organen als lever of longen. Binnen vier dagen na infectie kan sterfte optreden.

Overdraging van de ziekte

  • Weer opbraken van voer voor jongen (ouder-jong); 

  • Opbraken van voer als baltsritueel (partner-partner); 

  • Geïnfecteerde vogels die als gevolg van keelinfectie moeite hebben met fourageren en zaad weer uitspugen/laten vallen (vochtig graan kan tot 5 dagen geïnfecteerd zijn);

  • Geïnfecteerd water (het geel kan 20 minuten tot 5 uur in water overleven afhankelijk van zoutgraad);
  • Eten van geïnfecteerde prooien (met name roofvogels en uilen).


Hoe te voorkomen?

Het behandelen van wilde vogels met het geel is vrijwel onmogelijk. Daarom hier een paar tips om de ziekte te voorkomen:
  • Badjes/water/voerstations moeten regelmatig worden schoongemaakt. 
  • Bewaar zaden droog;
  • Verwijder zo snel mogelijk natte zaden op de voerplaats.
Als je een zieke of dode vogel vindt meldt het dan op dwhc.nl  of sovon.nl .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Ben Borgman
Ben Borgman15 aug. 2021 - 18:11

Ik woon in een klein bospark en hebben vanaf 2019 veel groenlingen en Vinken. Hierbij hoort ook de bijzondere appelvink. Ik he dit jaar bijna alle appelvinken moeten begraven er zitten er nu nog 4 stuks,maar ook al ziek. Ook onze vinken zijner zeker 10 doodgegaan en zeer spijtig. 6 appel vinken. ( dat waren 2 stellen met elk 1 jong) Ze eten samen met alle mezen die geen last hiervan krijgen. Maak erke dag de drinkbakjes schoon en oon onze voederplaats, maar op andere voeder-lekken wordt er geen aandacht aan geschonken. Ik heb een tijdlang met lage dosering antibiotica tegen legionella geprobeerd maar dit werkt niet. Er is een middel die ik nu ga proberen ,via de dierenarts.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.