Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorjaar vol vlinders

  •  
13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
bont zandoogje ig9_3

© bont zandoogje - Bron kars veling

Zodra het warme voorjaarszonnetje schijnt zijn er weer volop vlinders te zien. Zoals de citroenvlinder en dagpauwoog, maar dat zijn overwinteraars. De voorjaarsvlinders komen nu uit hun pop, zoals koolwitjes en het oranjetipje. En het bont zandoogje, een bosvlinder die zich steeds meer thuisvoelt in de tuin.

Vlinders tellen in het weekend

De telling van het Vlinderweekend vorige week leverde vooral veel meldingen van de citroenvlinder op. Dat is ook niet verwonderlijk, want het is een zeer opvallende vlinder. De felgele mannetjes patrouilleren en vliegen kilometers op een dag en door hun grootte en felle kleur zijn ze van grote afstand te zien en te herkennen.
De dagpauwoog is een andere vlinderoverwinteraar die erg veel is gezien. Datzelfde geldt voor de kleine vos, ook een vlinderoverwinteraar die nu aan de voortplanting begint. De laatste vlinderoverwinteraar is de gehakkelde aurelia. Deze is ook al wel gezien, maar duidelijk minder dan de overige drie.

Van koolwitje tot oranjetipje

Ook de vlinders die de winter als pop hebben doorgebracht vliegen nu. Veel van deze vlinders vlogen de afgelopen jaren in maart al, maar door de kou zijn ze dit jaar wat later. Van het klein koolwitje zijn er al honderden gezien en ook klein geaderd witje en groot koolwitje zijn er al. Van het oranjetipje, een zeer opvallend witje waarvan de mannetjes een prachtige oranje vleugelpunt hebben, vlogen ook al tientallen rond dit weekend. De komende weken zullen de popoverwinteraars nog veel talrijker worden.
Dit filmpje is van Annette van Berkel van De Vlinderstichting.

Meer over:

vlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

jas
jas16 apr. 2018 - 18:53

Schitterend!

LoesWillebrand
LoesWillebrand16 apr. 2018 - 12:59

Wauw, wat gaaf filmpje Annette van het Oranjetipje. Loes Willebrand

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.