Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorjaar in de (kikker)bol

  •  
04-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bruine-Kikker.jpg
Het extreem mooie herfstweer van de afgelopen week heeft er bij sommige kikkers voor gezorgd dat ze enigszins van slag geraakt zijn. RAVON is nu op zoek naar meldingen van roepende bruine kikkers en heikikkers, iets wat normaal gesproken pas in het voorjaar te horen is, aldus stichting RAVON op Natuurbericht.nl.
Snelle start
Normaal gesproken zijn de bruine kikkers en heikikkers er in het voorjaar als eerste bij om zich voort te gaan planten. Net voordat ze de winterslaap ingaan zijn ze al goed voorbereid op een snelle start na de winterrust: de mannetjes hebben al paarborstels op de duimen ontwikkeld, de hormoonspiegels zijn hoog en de vrouwtjes zitten vol eieren. Dit proces wordt normaal gesproken afgeremd door koudere, aflopende temperaturen en het invallen van de nachtvorst. Als dit echter uitblijft, raken sommige kikkers in de war en denken ze al dat het voorjaar is. Afgelopen weken werden dan ook van enkele plaatsen roepende bruine kikkers en roepende heikikkers gemeld; dit waren mannetjes die blijkbaar al van plan waren om zich voort te gaan planten. In Engeland werd zelfs een paring van gewone padden waargenomen, een verschijnsel dat normaal gesproken pas in maart te verwachten is.
RAVON is geïnteresseerd in meldingen van dit bijzondere verschijnsel. Deze waarnemingen kunt u doorgeven aan kantoor@ravon.nl.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.