Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voorjaar?_20_09_2010

  •  
20-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
TjifTjaf.jpg
Schijnt de zon dan lijkt het wel voorjaar. Tenminste als je de tjiftjaffen mag geloven. Bij menige zonnestraal beginnen de jonge vogels te ‘tjif-tjaffen’. Beetje onwennig nog, maar toch.
Nu de dagen snel korter en kouder worden is het gedaan met de vogelzang. We moeten weer tot volgend voorjaar wachten voor we weer kunnen genieten van de kakofonie aan vogelzang. Toch klinkt er nu nog regelmatig een tjif-tjaf, tjif-tjaf uit de struiken. Dit is hoofdzakelijk afkomstig van jonge vogels die het voorjaar in de bol hebben.
Omdat het op een zonnige dag nog best warm kan zijn, krijgen de tjiftjaffen het op de heupen. Het gezang klinkt wel als tjif-tjaf, maar het is toch niet zo volleerd en afgerond als van volwassen exemplaren. Zelfs tot diep in oktober is het puber-gepruttel van de jonge tjiffen nog te horen, als de zon maar schijnt. Daarna verstomt het geluid want dan zijn ze normaal gesproken vertrokken naar warmere oorden. Het kleine percentage dat hier overwintert zal als het echt koud wordt het niet in zijn hoofd halen om te gaan zingen. Ze kunnen de energie wel beter gebruiken.
Mocht u de komende dagen tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf horen dan weet u dat het voorjaar toch nog niet begonnen is.
Bron: Natuurbericht
Tekst en foto: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.