Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Vooral schapen en geiten onverdoofd geslacht'

  •  
03-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
lammetje_MMGhita.jpg

© Fotograaf: MMGhita

In Nederland wordt de overgrote meerderheid van alle lammetjes, schapen en (melk)geiten zonder verdoving ritueel geslacht. Dit is opvallend, want kippen en koeien bestemd voor de Halalmarkt worden doorgaans wel verdoofd. Dit geldt ook voor veel schapen die in het buitenland volgens de islamitische ritus worden geslacht. Schapen en geiten verdoven mag en kan dus wel, maar Nederland doet dit niet. Dit blijkt uit een rapport van Wakker Dier op basis van literatuuronderzoek en gesprekken met gezaghebbende experts. 
Nog een misstand
Het onderzoek bracht een tweede schrijnende misstand aan het licht: volgens deskundigen eindigt een deel van de ritueel en onverdoofd geslachte geiten en schapen niet op de religieuze markt. Hun vlees wordt als regulier vlees verkocht, maar hiervoor hadden de dieren wettelijk gezien verdoofd moeten worden. De betrokken slachterijen maken op deze wijze misbruik van hun vergunning. 
Vergunning
Dit bevestigt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): de vergunning om onverdoofd en ritueel te slachten is alleen bedoeld om de religieuze markt te bedienen. Wakker Dier is geschokt en heeft direct een brandbrief naar staatssecretaris Van Dam gestuurd. Wakker Dier: “De beste oplossing voor dit enorme welzijnsprobleem is een totaal verbod op onverdoofde slacht.”
Verdoving wettelijk verplicht
In de wet is vastgelegd dat alle dieren recht hebben op een goede verdoving, om zo ernstig dierenleed te voorkomen. Maar de overheid kan aan een slachterij een vergunning verlenen om ritueel en onverdoofd te slachten vanwege religieuze motieven. In Nederland gaan jaarlijks ruim een half miljoen lammetjes en schapen en bijna 125 duizend geiten naar de slacht. Experts geven aan dat het grootste deel van deze schapen en geiten onverdoofd geslacht wordt. 
Mét verdoving geslacht Halalvlees al wijdverspreid
De meeste kippen en koeien die in Nederland volgens de islamitische ritus worden geslacht krijgen al een verdoving. De islamitische spijswetten staan een zogeheten “reversibele” verdoving toe, waar dieren in principe weer uit wakker kunnen worden. Daarom worden in andere landen, zoals Duitsland, Engeland en Nieuw Zeeland schapen tijdens de rituele slacht verdoofd. Er is dus geen reden om dit in Nederland onverdoofd te blijven doen. Toch geven experts aan dat dit in Nederland bij geiten en schapen nog aan de orde van de dag is. 
Onverdoofde slacht uit 'gemak'
De geïnterviewde experts geven aan dat slachterijen vaak alle schapen en geiten onverdoofd ritueel slachten. Zo kan het vlees op twee markten worden afgezet: als regulier vlees en als ritueel geslacht vlees. Een deel van de dieren wordt dus gemakshalve onverdoofd geslacht, niet vanwege religieuze motieven. De NVWA erkent dat dit in strijd is met de intentie van de wet. De vergunningen voor onverdoofd slachten zouden enkel gebruikt moeten worden om de religieuze markt te bedienen. 
Onderzoeksopzet
Wakker Dier heeft specifiek onderzoek gedaan naar de onverdoofde slacht van schapen en geiten in Nederland, omdat deze praktijk bij deze diergroepen het meest voor komt. Helaas zijn er nog geen exacte cijfers bekend over slachtmethodes. Het rapport bestaat daarom uit literatuuronderzoek en interviews met toonaangevende experts, bijvoorbeeld van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en deskundigen van de NVWA.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.