NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vooral kleine boeren laten melkkoeien grazen

23 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
01d714964d18eb32b351f111323f88c9.jpg

© Fotograaf: a3ana1

Of een koe buitenkomt, hangt af van de boer. Kleine boeren laten hun melkkoeien vaker grazen dan grote bedrijven. Vrijwel alle boeren met minder dan veertig koeien kozen in 2014 voor weidegang. 
Robots
Bij boeren met meer dan 160 koeien was dat de helft. Dat komt vooral door de manier van werken. Op grote boerderijen worden koeien met robots gemolken, meestal drie keer per dag. “Hiervoor moeten ze doorgaans wel in de stal zijn”, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.
Vergelijkbaar
In totaal konden 1,1 miljoen melkkoeien grazen in een weiland. Dat is 69 procent van alle melkkoeien in Nederland, vergelijkbaar met de jaren ervoor. De grazende koeien zijn vooral in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland te zien. De grond is daar geschikt voor grasland.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.