Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Voor het eerst shetlandpony’s gedood door wolf in België

13 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
530 keer bekeken
foal-4093986_1280

Shetlandpony

© Pixabay

In de gemeente Meeuwen in Belgisch-Limburg zijn maandagochtend twee doodgebeten shetlandpony's gevonden. Volgens de organisatie Welkom Wolf zijn de dieren het slachtoffer van een wolf. Het is zover bekend de eerste aanval op paarden in België. Volgens Welkom Wolf is het voorval niet goed voor het draagvlak voor de wolf. "Dit is een pijnlijk verhaal."

De wolf sloeg waarschijnlijk zondagnacht toe in Meeuwen, dat een paar kilometer van de Nederlandse grens ligt. "We wisten dat dit ging gebeuren", zegt Jan Loos van de organisatie die zich inzet om mensen warm te maken voor de terugkeer van de wolf in België en andere EU-lidstaten. Ook kunnen mensen die wolven zien, ze daar melden.

Welkom Wolf pleit ervoor dat er subsidies komen om ook kwetsbare paarden en runderen te beschermen. "Die dieren zijn op zich niet veel groter dan een schaap", zegt Loos.

Is het een 'probleemwolf'

De burgemeester van Meeuwen, onderdeel van Oudsbergen, wil van de Vlaamse regering actie tegen de "probleemwolf". "We kunnen nu al lang niet meer van een schuwe wolf spreken. De maatregelen zoals wolf-werende omheiningen helpen onvoldoende en de aanvallen blijven toenemen. Het draagvlak dat we zorgvuldig hebben opgebouwd, is al lang verdwenen", zegt burgemeester Marco Goossens.

Volgens het gemeentebestuur zijn al veertig dieren het slachtoffer van de wolf geworden. "Enkele weken geleden heeft de wolf een kudde schapen op klaarlichte dag aangevallen waar de herder bij stond. Wat later werden twee koeien gedood, waarvan één drachtig, en nu twee pony's", zegt Goossens. "Het dierenwelzijn in Oudsbergen komt in het gedrang, onze inwoners zijn ongerust en ik ben ervan overtuigd dat we nu van een probleemwolf kunnen spreken."

Bron: ANP

Meer over:

shetlandpony, wolf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Populair bij BNNVARA