Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Voor het eerst opname uit Wereldzadenbank

22 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
zaden_01.jpg
De oorlog in Syrië heeft gezorgd voor de eerste opname uit de Wereldzadenbank. De enorme kluis op Spitsbergen bevat zaden van vrijwel alle gewassen ter wereld en wordt ook wel de 'doomsday vault' of de ark van Noach genoemd.
Sterke zaden
Onderzoekers in het Midden-Oosten hadden gevraagd om zaden van onder meer soorten tarwe, gerst en grassen die bestand zijn tegen droge omstandigheden. Het is de eerste keer sinds de opening van de Wereldzadenbank in 2008 dat de voorraad wordt aangesproken, meldt de Britse krant The Independent

Diep onder de grond

De onderzoekers zouden zich normaliter hebben gewend tot een bank in Aleppo, maar die is ernstig beschadigd door de oorlog.
De Wereldzadenbank is opgericht om in het geval van een enorme ramp toch weer zaden te kunnen planten. De kluis bevindt zich op een diepte van 120 meter in een berg in de buurt van Longyearbyen, de hoofdstad van het Noorse eiland Spitsbergen. Onder meer het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in Wageningen levert zaden aan de bank.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar