Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voor het eerst opname uit Wereldzadenbank

  •  
22-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zaden_01.jpg
De oorlog in Syrië heeft gezorgd voor de eerste opname uit de Wereldzadenbank. De enorme kluis op Spitsbergen bevat zaden van vrijwel alle gewassen ter wereld en wordt ook wel de 'doomsday vault' of de ark van Noach genoemd.
Sterke zaden
Onderzoekers in het Midden-Oosten hadden gevraagd om zaden van onder meer soorten tarwe, gerst en grassen die bestand zijn tegen droge omstandigheden. Het is de eerste keer sinds de opening van de Wereldzadenbank in 2008 dat de voorraad wordt aangesproken, meldt de Britse krant The Independent

Diep onder de grond

De onderzoekers zouden zich normaliter hebben gewend tot een bank in Aleppo, maar die is ernstig beschadigd door de oorlog.
De Wereldzadenbank is opgericht om in het geval van een enorme ramp toch weer zaden te kunnen planten. De kluis bevindt zich op een diepte van 120 meter in een berg in de buurt van Longyearbyen, de hoofdstad van het Noorse eiland Spitsbergen. Onder meer het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in Wageningen levert zaden aan de bank.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.