Vroege Vogels

3 meter lange spitssnuitdolfijn aangespoeld in België

  •  
16-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oostende_unsplash

© unsplash

In Oostende is woensdag een dode spitssnuitdolfijn van een kleine 3 meter aangespoeld. De laatste keer dat zo'n zoogdier werd aangetroffen aan de Belgische kust is meer dan vijftig jaar geleden. Bij Vlissingen spoelde in 2016 een exemplaar van bijna 5 meter aan en bij Schiermonnikoog strandde er een in 2013.

Het kadaver is naar de afdeling Diergeneeskunde van de Universiteit Gent overgebracht, waar een autopsie is uitgevoerd. "Het dier zag er vrij gezond uit en er werden geen plastic of visnetten gevonden in de maag", vertelt een medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Het diepzeedier zou in moeilijkheden zijn gekomen in de branding en gewond zijn geraakt door rotsblokken langs de kust. Het skelet zal gebruikt worden als lesmateriaal.

Nederland

Ook in Nederland is een paar jaar geleden een spitssnuitdolfijn aangespoeld. De laatste keer was in 2013, toen een vrouwtje aanspoelde op de kust van Schiermonnikoog. In Zeeland spoelde voor het laatst een spitssnuitdolfijn aan in 1992 nabij Borsele.

Bron: ANP

Meer over:

dolfijn, noordzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.