Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voor het eerst een heideblauwtje

  •  
09-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
heideblauwtje_jokenijenhuis.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

De eerste week van november heeft veel vlinderwaarnemingen opgeleverd. Naast de gebruikelijke late gasten, die nu nog meer aanwezig waren dan normaal, was er ook een melding van heideblauwtje. Deze vlinder is nog nooit zo laat in het jaar waargenomen.
Dagvlinders
Vooral aan het begin van de week zijn er erg veel dagvlinders gezien. In totaal zijn maar liefst 19 verschillende soorten dagvlinders doorgegeven aan Waarneming en Telmee. De atalanta werd het meest gemeld, maar ook zijn er veel klein koolwitjes en dagpauwogen gezien.De opvallend hoge temperaturen hebben daar mee te maken, maar voor vlinders is vooral de aanwezigheid van de zon van belang. Dagvlinders vliegen optimaal als ze een graad of 30 zijn en dat kan momenteel alleen door extra warmte te gebruiken van de zon. 
Zon
De vleugels fungeren als natuurlijke zonnecollector en de warmte wordt naar het lijf geleid, waarin de spieren zitten. Zelfs als de temperatuur (zoals deze week in Maastricht) 20 graden is zullen vlinders nauwelijks actief zijn als er geen zon schijnt. Zodra deze door de wolken prikt zie je binnen een minuut de vlinders al vliegen. Ze kunnen zeer effectief gebruik maken van de zonnestralen.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.