Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Volwassen vuursalamanders!

  •  
26-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuursalamander.JPG
Mijn tweede blog begin ik meteen met een rectificatie. Zoals mijn begeleider terecht opmerkte zijn vuursalamanders niet geel met zwarte vlekjes, maar zwart met gele vlekken of strepen. Laat ik maar als reden geven dat ik tot voor kort nog nooit een vuursalamander in het echt had gezien. Daar moest verandering in komen, want onderzoek doen naar een organisme waarvan je de volwassen vorm nooit hebt gezien, dat kan natuurlijk niet.
Gelukkig regende het hier vorige week zaterdagavond. Dat klinkt misschien raar, maar volwassen vuursalamanders komen massaal tevoorschijn als het regent en het een donkere, warme avond is. Die avond nam mijn begeleider Jacques van Alphen me dan ook mee op een heuse salamandersafari! Rond een uur of negen stapten we in de auto op weg naar het bos. Na een ritje waarbij we constant moesten uitstappen om padden voor de auto weg te halen, kwamen we uiteindelijk in het donkere bos aan. Hier zetten we de auto weg en gingen te voet verder.
Bewapend met twee grote lampen liepen we het bospad op. Na een tijdje gewandeld te hebben, zag ik mijn eerste échte vuursalamander! Wat een mooie beesten zijn dat: wel twintig centimeter groot en zo’n fel contrast in kleuren. Door de regen was het moeilijk een goede foto te nemen, maar ik heb mijn best gedaan. Uiteindelijk zijn we wel twintig vuursalamanders tegengekomen! Hier zaten meerdere vrouwtjes tussen met een ontzettend dikke buik, die duidelijk op weg waren naar de stroompjes om hun jongen af te zetten. Er zal de komende week dus genoeg werk voor mij zijn!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.