Vroege Vogels

Volop voorjaar bij boer Murk

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Boer Murk uit het Friese Wommels heeft met hulp van Vogelbescherming een halve hectare boerenland omgetoverd tot een paradijs voor honderden weidevogels, waaronder karakteristieke soorten als grutto, tureluur en veldleeuwerik. Vroege Vogels deed dit seizoen tweewekelijks verslag van dit voorjaarsspektakel en neemt nu voor de laatste keer een kijkje bij Murk.
In deze uitzending zien we hoe Murks weide er nu, op het hoogtepunt van het weidevogelseizoen, bij ligt. We zien hoe typische weidevogels als grutto's, tureluurs, kluten en kieviten hier nog stand houden en zelfs toenemen, een beeld dat sterk contrasteert met de huidige situatie in andere Nederlandse weilanden en akkers.
Red de rijke weide
Vogels die bij het Nederlandse weidelandschap horen, worden namelijk in hun voortbestaan bedreigd. Sinds 1980 is de grutto met zestig procent afgenomen en de veldleeuwerikenstand is de laatste decennia zelfs met negentig procent gedaald. Met de campagne ‘Red de Rijke Weide’ wil de Vogelbescherming bereiken dat er 200.000 hectare bloemrijk grasland in Nederland komt. Land zoals bij Murk, waar vogels alles vinden om hun kuikens groot te brengen. Help mee en teken de petitie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.