Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Volgend jaar verbod op agressieve verdelger

  •  
01-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
409ddee794.jpg

© Fotograaf: Katwijksenieuw

Chemische bestrijdingsmiddelen mogen vanaf maart volgend jaar niet meer gebruikt worden op stoepen, pleinen en andere verharde ondergronden. Door dit verbod kunnen deze agressieve onkruidverdelgers niet meer in de bodem en dus het grondwater en drinkwater terechtkomen. Vanaf eind 2017 geldt het verbod ook voor parken, plantsoenen en andere onverharde gronden.
Wetsvoorstel
Tenminste, als het de Tweede Kamer deze maand nog lukt om het wetsvoorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aan te nemen. Dinsdag werd gestemd over diverse moties over het wetsvoorstel, waardoor de weg nu vrij is om de wet aan te nemen, danwel af te keuren. Een meerderheid was tijdens eerdere overleggen voorstander.
Voor de landbouw, sportvelden en siertuinen zijn overigens uitzonderingen gemaakt. Zij vallen buiten het verbod en mogen dus de verdelgers blijven gebruiken.
Nadelen voor milieu en gezondheid
Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen nadelen hebben voor zowel het milieu als voor de gezondheid van mensen en dieren. Het kan in het oppervlaktewater en dus ook het drinkwater terechtkomen. Sommige onkruidverdelgers zouden zelf kankerverwekkende stoffen bevatten.

Een paar jaar geleden is in de Tweede Kamer ook al eens gesproken om glyfosaat, een bestanddeel in diverse bestrijdingsmiddelen, te verbieden. Sommige tuincentra zijn in Nederland al gestopt met de verkoop van verdelgers waar deze stof in zit. Een bekend voorbeeld is Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar