Vroege Vogels

Volg de ruigpootbuizerds naar de Arctis

  •  
08-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gezenderde ruigpootbuizerd

© fotograaf : Ben Koks

Vanaf nu zijn drie in Noord-Nederland gezenderde ruigpootbuizerds online te volgen tijdens hun voorjaarstrek naar de arctische broedgebieden in Scandinavië of Rusland. De vogels werden gezenderd voor onderzoek dat Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels doet naar het habitatgebruik van deze zeldzame wintergasten.

Eten op de slaperdijken

In dit onderzoek staat het belang van slaperdijken als potentieel voedselgebied voor ruigpootbuizerds en andere muizenetende roofvogels centraal. Naast gedetailleerde informatie over de bewegingen in de winter leveren deze loggers ook boeiende informatie op over de trekroutes van deze zeldzame wintergasten naar hun Arctische broedgebieden.

Voorjaarstrek online te volgen

Normaal broeden ruigpootbuizerds pas vanaf hun tweede levensjaar, maar jonge ruigpootbuizerds keren in de zomer ook terug naar de broedgebieden. De voorjaarstrek en de bewegingen tijdens de zomer van de drie loggervogels zijn nu online te volgen via de website van GKA. De verwachting is dat ze in het broedgebied veel zullen rondzwerven om potentiële broedlocaties voor de komende jaren te verkennen.
Bron: Nature Today en Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.