Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Volg de ruigpootbuizerds naar de Arctis

8 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Gezenderde ruigpootbuizerd

© fotograaf : Ben Koks

Vanaf nu zijn drie in Noord-Nederland gezenderde ruigpootbuizerds online te volgen tijdens hun voorjaarstrek naar de arctische broedgebieden in Scandinavië of Rusland. De vogels werden gezenderd voor onderzoek dat Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels doet naar het habitatgebruik van deze zeldzame wintergasten.

Eten op de slaperdijken

In dit onderzoek staat het belang van slaperdijken als potentieel voedselgebied voor ruigpootbuizerds en andere muizenetende roofvogels centraal. Naast gedetailleerde informatie over de bewegingen in de winter leveren deze loggers ook boeiende informatie op over de trekroutes van deze zeldzame wintergasten naar hun Arctische broedgebieden.

Voorjaarstrek online te volgen

Normaal broeden ruigpootbuizerds pas vanaf hun tweede levensjaar, maar jonge ruigpootbuizerds keren in de zomer ook terug naar de broedgebieden. De voorjaarstrek en de bewegingen tijdens de zomer van de drie loggervogels zijn nu online te volgen via de website van GKA. De verwachting is dat ze in het broedgebied veel zullen rondzwerven om potentiële broedlocaties voor de komende jaren te verkennen.
Bron: Nature Today en Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.