Vroege Vogels

Volg de eekhoorn: vreemd gedrag

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
eekhoorn6
2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden.
Zorgenkindje
Eekhoorns zijn van nature erg schuw en dat is in de tuin van Henni niet anders. Toch kwam het oranje jong, het zorgenkindje van de familie, in het begin erg dicht bij mensen: “Ik stond bij de vijver en plots liep de kleine oranje achter me door. Hij ging naar een visnet, ongeveer 1.5 meter achter me, en begon er aan te knagen. Hij ging niet meer weg en bleef dichtbij wat rond lopen”, aldus Henni.
eekhoorn-1
Oranje eekhoorn is even de weg kwijt .
Hulpeloos
Dit is opvallend en onnatuurlijk gedrag voor een eekhoorn. Het deed Henni sterk denken aan een ander eekhoornjong dat in 2010 hulpeloos in de struiken van de buren zat.
eekhoorn3
eekhoorn2

Toekijken

Ook dit eekhoorntje zocht vervolgens steeds het gezelschap van mensen op. Terwijl de ouders vanuit een grote conifeer toe zaten te kijken, liep het jong zelfs over de schoenen van Henni heen. Wat moet je in zo’n geval doen?
eekhoorn6
eekhoorn4
Opvoeden
Wat in elk geval geen zin heeft, is om het jong zelf op te voeden. Jonge eekhoorns drinken de eerste 5-7 weken melk bij hun moeder. Een vervanger voor deze melk is in de winkel niet verkrijgen. Bovendien zijn het wilde dieren die niet aan mensen gewend moeten raken. Gelukkig maakte Henni de goede beslissing: ze belde meteen de eekhoornopvang die het jong ophaalde en bij een ervaren gastgezin plaatste.
Eekhoornweekend
Komend weekend, 17 & 18 mei, is het eekhoornweekend . Vind je dit weekend een eekhoorn die verontrustend gedrag vertoont, kijk dan eerst even op de website van de eekhoornopvang.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.