Op donderdag 3 april a.s. te 14.30 uur zal directeur Fred Wouters van Vogelbescherming Nederland tijdens de BouwRAI de eerste meter Vogelvide overhandigen aan minister Ella Vogelaar van VROM. Dit gebeurt in de Nieuwsstudio van het RAIgebouw. De minister wordt hulp gevraagd bij het redden van de huismus door het Bouwbesluit aan te passen. In plaats van vogelschroot zou de vogelvide de norm moeten worden. Er dient in het algemeen meer rekening te worden gehouden met vogels die voor hun nestplaats afhankelijk zijn van gebouwen broeden.
Innovatieve uitvinding op BouwRAI
In een unieke samenwerking met Vogelbescherming Nederland ontwikkelde de firma MONIER, marktleider in dakpannen en daksystemen, de vogelvide. Deze innovatieve uitvinding die de huismus gaat redden wordt gepresenteerd op de BouwRAI 2008. Het nieuwe vogelvriendelijke product biedt huismussen een veilige nestelplek onder de pannen.
Vogelvide
De Vogelvide wordt aangebracht bij de onderste rij pannen op het dak, ter hoogte van de dakvoet. Simpel gezegd is het een platte nestkast van kunststof die over de gehele breedte van het dak kan worden aangebracht. Op maat gemaakte invliegopeningen bieden huismussen toegang tot hun onderkomen. De in kolonie levende vogels kunnen met meerdere tegelijk een nest bouwen in de vide. De Vogelvide voldoet zowel aan de eisen van de huismus als van het Bouwbesluit en kent een aantal geïntegreerde functies zoals:
past onder alle soorten pannen en op alle soorten pannendaken;
waarborgt een goede ventilatie van het dak;
voorkomt dat vogels verder onder de pannen kruipen, zodat vervuiling wordt tegengegaan;
duurzaam en eenvoudig, zowel in de professionele bouwwereld als door particulieren toe te passen.
De Vogelvide is de afgelopen jaren met goed resultaat getest in Noordwijk, Amsterdam, Alkmaar en Hardenberg.
Bouwbesluit
De Vogelvide houdt rekening met de voorschriften in het Bouwbesluit, dat verplicht om openingen in gebouwen groter dan 10 mm dicht te maken. Onder daken gebeurt dit momenteel door het aanbrengen van vogelwering. Producten die voorzien zijn van een lange kunststof kam verhinderen dat huismussen een nest kunnen bouwen onder de pannen. Sinds de komst van het Bouwbesluit zijn honderdduizenden woningen in Nederland voorzien van vogelwering. Als dit doorzet zullen uiteindelijk vrijwel alle Nederlandse daken ongeschikt zijn als broedplaats voor de huismus. Onbedoeld heeft het Bouwbesluit bijgedragen aan de dramatische achteruitgang van de soort.