Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Vogeltrekjournaal: Steltlopers bezoeken de bollenvelden

13 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Vogeltrekjournaal Steltlopers

© Henny Radstaak en Joost van Bruggen in de bollenvelden (Fotograaf: Pleun Aarts)

Onder bollenboeren in de kop van Noord-Holland is het gebruikelijk hun velden in het najaar tijdelijk onder te laten lopen. Dit doen ze om aaltjes , die aan de wortels van de bollen vreten, te laten verdrinken. In deze plassen ontstaat een rijkgevulde voedselbank van muggenlarven en watervlooien en dus zijn ze een goede pitstop voor langstrekkende steltlopers. Deze week was Henny Radstaak samen met Sovon-vogelspecialist Joost van Bruggen op pad om de najaarstrek in deze streek vast te leggen.  
De soorten die langstrekken komen veelal uit Scandinavië en Rusland. Sommigen blijven hier overwinteren en anderen trekken weer verder naar het zuiden. Soorten die je kan tegenkomen rond deze tijd van het jaar zijn onder andere de bontbekplevier, bonte strandloper, krombekstrandloper, kleine plevier, groenpootruiter en de zwarte ruiter. De verslaggevers hadden zelfs het geluk de bijzondere blonde ruiter te aanschouwen. Hieronder drie soorten die in de uitzending worden besproken.
Krombekstrandloper  
Krombekstrandloper

© Krombekstrandloper (Fotograaf: o.w. zijlstra)

Krombekstrandloper in een plas (Fotograaf: o.w. zijlstra)
De krombekstrandloper broedt in het noorden van Siberië en overwintert in Azië, Australië en Afrika. Een klein aantal trekt onderweg naar Afrika hierlangs. Zijn er veel jongen bij, dan zegt dat iets over de ecologie van de toendra in Siberië. Als het daar goed gaat met de lemmingen wordt er minder gejaagd op de jonge steltlopers. Vervolgens kun je in de bollenvelden van Julianadorp zien dat er meer jonge krombekstrandlopers zijn.
Bontbekplevier
Bontbekplevier

© Bontbekplevier (Fotograaf: RWillemsen)

  Bontbekplevier met felgekleurde poten (Fotograaf: RWillemsen)
Deze bijzondere vogelsoort is te herkennen aan zijn fel oranje-gele poten. De meesten verblijven maar kort rond het waddengebied waarna ze doorvliegen naar Afrika.
Blonde ruiter  
Blonde ruiter

© Fotograaf: Eric Menkveld

Blonde ruiter zonder paard (Fotograaf: Eric Menkveld)
De blonde ruiter, een koddige naam voor een bijzondere soort. Deze blonde vogel komt uit Canada en Alaska en overwintert in Argentinië. Het is een beetje gissen waarom, maar ondanks dat het flink uit de route ligt wordt hij regelmatig in Europa waargenomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's