Vroege Vogels

Vogeltrekjournaal: de lepelaar

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Lepelaar

© foto: Rob Buiter

Sommige blijven in Europa, andere trekken ’s winters naar West-Afrika. Waar ze ook vandaan kwamen: geholpen door de zachte winter waren de lepelaars in de bomen van het Haarlemse Liebosje in ieder geval vroeger terug dan anders…

Conservatieve lepelaars

Uit onderzoek met lepelaars die (individueel herkenbare) gekleurde ringen om hun poten hebben, is de laatste jaren veel bekend geworden over de trekstrategie van de lepelaar. Een groeiende groep kiest ervoor om niet naar Afrika over te steken, maar op het Iberische schiereiland te overwinteren. Die strategie blijkt ze geen windeieren te leggen. De Europese overwinteraars vliegen duizenden kilometers minder, hebben gemiddeld een betere overleving dan de collega’s die wél de Sahara oversteken en krijgen bovendien meer jongen groot. Toch blijft een hardnekkige groep ‘conservatieve’ lepelaars naar West-Afrika vliegen, mogelijk omdat dit in hun genen gebakken zit of misschien wel omdat ze met hun ouders meevliegen.

Ongeringd

Welke trekstrategie de Haarlemse lepelaars eropna houden is overigens niet bekend. Omdat de nesten in de bomen moeilijk bereikbaar zijn zonder de jongen te storen, kan er op deze plek geen ring- of zenderonderzoek worden gedaan. Je kan hier wel heel makkelijk van de vogels genieten. Alsof ze weten dat ze beschermd worden door een smal slootje, zitten de vogels hier onbekommerd op hun nesten, op slechts enkele tientallen meters van een fietspad. Zeker in het weekeinde is het daar een komen en gaan van vogelliefhebbers en fotografen.
foto's (c) Rob Buiter
Lepelaar Liede maart

© foto: Rob Buiter

Later in het seizoen ziet het er zo uit:
Lepelaars in De Liede

© foto: Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.