Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrekjournaal: de grote karekiet

  •  
17-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
grote_karekiet_MicheldeBeer.jpg

© Grote karekiet (Fotograaf: MicheldeBeer)

Deze weken keren de grote karekieten terug van hun winterverblijf in Afrika. Een soort die elk jaar in Nederland broed in dicht riet. Maar die dichte rietgebieden worden steeds schaarser door de toenamen van ganzen, die het jonge riet opvreten. Daarom zijn bij een paar belangrijke broedgebieden van de grote karekiet rasters geplaatst, zodat de ganzen daar niet bij kunnen. Dat lijkt succes te hebben. 
De grote karekiet is sterk in aantal achteruit gegaan. Van 5000 paar in de jaren 50 van de vorige eeuw tot nog maximaal 100 broedpaar nu. Is er buiten Nederland nog meer aan de hand wat die achteruitgang kan verklaren? Vogelonderzoeker Jan van der Winden probeert met geolocators daar inzicht in te krijgen. Er vliegt een aantal grote karekieten rond met een miniem klein en licht soort rugzakje, waat een datalogger inzit die de daglengte registreert. Aan de hand van de gegevens is te bepalen waar de vogel geweest is. Nu de grote karekieten terugkeren, is het dus zaak om ze te vangen, het rugzakje af te doen en de gegevens over de trekroute en de winterverblijfplaats uit te lezen.

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor