Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltrek verandert door klimaatverandering

  •  
27-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_152419.jpg

© flamingo's

De trek van watervogels verandert. Dit nieuws presenteerde Ward Hagemeier van Wetlands International vanochtend in ‘Vroege Vogels’. De internationale natuurbeschermingsorganisatie constateert de veranderingen op basis van de watervogel tellingen van duizenden vrijwilligers wereldwijd. Veel Europese watervogels blijken opeens niet meer naar Afrika te vliegen maar blijven in Europa. Soorten van de Noordpool blijven in de winter in Noord Europa hangen. Klimaatverandering lijkt de hoofdoorzaak van de veranderende vogeltrek.
De veranderingen worden beschreven in de nieuwste ‘Waterbird Population Estimates’. Deze studie maakt Wetlands International om de drie jaar op basis van de tellingen van duizenden vrijwilligers wereldwijd. De studie brengt alle tellingen van watervogels mondiaal samen.
De nationale veranderingen in vogelaantallen blijken mondiaal bekeken een duidelijk patroon te vertonen: watervogels trekken in de winter minder zuidelijk. Sommige landen zien daardoor een forse toename van hun wintergasten; anderen een afname. De veranderingen gelden voor vogelsoorten als kraanvogels, ganzen en steltlopers.
De komende jaren zal Wetlands International de veranderingen nauw in de gaten houden. Het is nog onduidelijk wat de consequenties voor de gebieden zijn waar opeens veel meer of juist minder vogels overwinteren. Tevens is onduidelijk hoe de soorten zelf op deze nieuwe situatie zullen reageren. In ieder geval zijn hier de eerste tekenen dat het klimaatverandering de natuur drastisch op zijn kop zal gooien.
De analyse van Wetlands International wordt gedeeld. Ook de Convention on Migratory Species die afgelopen week plaatsvond in Nairobi ziet klimaatverandering als de grote bedreiging voor migrerende dieren zoals trekvogels. De studie laat tevens zien hoe de watervogels zich mondiaal ontwikkelen. Het beeld is sterk wisselend. In Europa gaat het met veel soorten goed dankzij beschermingsmaatregelen. De intensivering van de landbouw in Nederland maakt het juist weer moeilijk voor een aantal soorten. In Azië staan veel soorten onder druk door een snelle economische ontwikkeling die gepaard gaat met vervuiling en vernietiging van natuurgebieden.
Het rapport 'Waterbird Population Estimates' is binnenkort te vinden op de website van Wetlands International .

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.