Ook tussen broed- en winterseizoen vinden binnen Nederland tal van verschuivingen plaats. Deze trek vindt nogal eens plaats van het binnenland naar de kust en terug. Dat valt af te leiden uit de voorlopige verspreidingskaarten van de nieuwe Vogelatlas van Sovon. De gemiddeld hogere wintertemperatuur langs de kust en de aanwezigheid van specifieke voedselgebieden spelen daarbij een rol.
Scholekster
De scholekster kan in het broedseizoen in heel Nederland worden aangetroffen. Scholeksters broeden in het binnenland op graslanden en akkers. De laatste decennia wordt in toenemende mate op platte daken gebroed. Uit de winterkaart blijkt dat de scholeksters het binnenland hebben verlaten en naar de kust zijn getrokken.
Laatste loodjes Atlas
Het Atlasproject van Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft als doel om de landelijke verspreiding van broed- en wintervogels tussen 2012 en 2015 op een systematische wijze in kaart te brengen. Vele honderden vrijwilligers spannen zich ervoor in. De laatste broedvogeltellingen gaan 1 april a.s. van start. De voorlopige online verspreidingskaarten worden wekelijks met de nieuwste tellingen geactualiseerd op www.vogelatlas.nl.
Tekst: Albert de Jong en Jouke Altenburg, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Bron:
Natuurbericht.nl