Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogeltelling bij boer Murk

  •  
02-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
murk2.jpg
Sinds 1977 vindt er jaarlijks op 30 april een vogeltelling plaats op het land van boer Murk. Murk Nijdam uit het Friese Wommels is een bijzondere boer omdat hij zich volledig inzet voor de weidevogels. Een groot gedeelte van zijn terreinen heeft hij omgevormd tot een echt weidevogelparadijs waar soorten als de grutto en de veldleeuwerik hun nesten bouwen. Zijn liefde voor de vogels is zo groot dat zijn eigen bedrijf op de tweede plaats komt.
Bij elke vogeltelling blijken de aantallen en soorten weidevogels die op zijn land nestelen toe te nemen. Landelijk is dit beslist niet het geval. Vogels die bij het Nederlandse weidelandschap horen, worden in hun bestaan bedreigd volgens Vogelbescherming. Sinds 1980 is het aantal grutto's met zestig procent afgenomen en de veldleeuwerik is zelfs met negentig procent gedaald. Met de campagne ‘Red de Rijke Weide’ wil Vogelbescherming dat er 200.000 hectare bloemrijk grasland in Nederland komt. Het soort weidegrond zoals te vinden is bij boer Murk.
Maak de weidevogel weer onderdeel van het Nederlandse weidelandschap en teken de petitie .
Binnenkort komt er een speciale webcam online die midden in het weidegebied van Boer Murk is geïnstalleerd. De beelden van die 'Murkcam' staan dan in hoge kwaliteit op de Vroege Vogels site. Klik hier voor een eerste impressie .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.