Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelstropers veroordeeld tot werkstraffen

  •  
03-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10a035d93f.jpg
De rechtbank in Zwolle heeft maandag twee mannen veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens het stropen van beschermde vogels en eieren en de handel daarin. Het gaat om de 56-jarige W.Z. uit het Overijsselse Kuinre, een voormalige rattenvanger in dienst van het waterschap, en de 67-jarige W.O. uit Geulle in Zuid-Limburg.
Vier andere verdachten kregen voor deze feiten werkstraffen tot tweehonderd uur opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden tegen de twee hoofdverdachten nog onvoorwaardelijke celstraffen van acht en vier maanden geëist.
De politie kwam de stropersbende in 2007 op het spoor door een tip uit België over handel in beschermde vogels. Na het afluisteren van telefoongesprekken, observaties en het plaatsen van een peilbaken onder de auto van de Overijsselse rattenvanger konden de zes mannen worden opgepakt.
De mannen, die zich bij de behandeling van hun rechtszaak twee weken geleden opwierpen als vogelliefhebbers, haalden nesten leeg van onder meer ooievaars, tureluurs, futen, reigers, kemphanen, bontbekplevieren en kieviten. Dat gebeurde in natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen bij Lelystad en in Noord-Duitsland. De eieren die ze roofden, werden in broedmachines uitgebroed. De jonge vogels werden voorzien van een valse pootring zodat het leek of ze gefokt waren en daarna verkocht.
De rechtbank neemt het de verdachten zeer kwalijk dat ze zich hebben laten meeslepen door hun liefhebberij zonder rekening te houden met de schade voor de natuur. Aan de andere kant woog mee dat het om een oudere zaak ging.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.