Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels tellen bij boer Murk

  •  
02-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Boer Murk uit het Friese Wommels heeft met hulp van de Vogelbescherming een halve hectare boerenland omgetoverd tot een paradijs voor honderden weidevogels, waaronder karakteristieke soorten als grutto, tureluur en veldleeuwerik. Vroege Vogels doet tweewekelijks verslag van dit voorjaarsspektakel.
Sinds 1977 vindt er jaarlijks op 30 april een vogeltelling plaats op het land van boer Murk. Bij elke vogeltelling blijken de aantallen en soorten weidevogels die op zijn land nestelen toe te nemen. Landelijk is dit echter niet het geval. Vogels die bij het Nederlandse weidelandschap horen, worden in hun voortbestaan bedreigd. Sinds 1980 is de grutto met zestig procent afgenomen en de veldleeuwerikenstand is de laatste decennia zelfs met negentig procent gedaald. Met de campagne ‘Red de Rijke Weide’ wil de Vogelbescherming bereiken dat er 200.000 hectare bloemrijk grasland in Nederland komt. Land zoals bij Murk, waar vogels alles vinden om hun kuikens groot te brengen. Help mee en teken de petitie.
Bekijk hier de webcams: Big Broeder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.