Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stikstofdebat, korstmos, Dag en Nacht, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
19-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
korstmos_02.jpg

Korstmos op de schop

De komende twee jaar gaat 33 kilometer dijk op de schop tussen Hoorn en Amsterdam. Die dijken zijn bekleed met basalt en Noorse steen en zijn een groeiplek voor veel bijzondere korstmossen, zoals het Rood dijkzonnetje en de Steentandpastakorst. Gaan die allemaal verdwijnen straks? We gaan op reportage met ecoloog Henk Jan van der Kolk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
Henk Jan van der Kolk bekijkt korstmos

Henk Jan van der Kolk bekijkt korstmos

© Jeannette Parramore

Vraagbaak: hoe worden zonnepanelen gerecycled?

Deze week een vraag van Leny Huitzing over zonnepanelen. Ze vroeg: overal verschijnen - gelukkig - zonnepanelen. Maar die moeten wel eens worden vervangen. Nu vroeg ik mij af of ze worden gerecycled. Zo nee, zou er dan een tekort aan de grondstof - zand - kunnen ontstaan? 

In een laboratorium in de oude glasfabriek van Eindhoven konden Harmen Kielstra en Penny Marson deze vraag beantwoorden. Zij doen hier onderzoek naar het recyclen van glas en kunnen alles vertellen over de rol van zand in het proces.  Glas is namelijk heel goed recyclebaar, dus het glas van de panelen daar zal niet snel een tekort door ontstaan. Daarbij is het zand dat opraakt een ander soort zand dan dat in panelen worden gebruikt. Voor de zonnepanelenindustrie is het opraken van zand dus geen probleem. Wat wel een probleem is is het ontzettend hoge energieverbruik van het omsmelten van gebruikt glas, dat zou in de toekomst misschien met duurzamere energie kunnen.
IMG_5370

Penny Marson en Harmen Kielstra bij Celsian

© Pleun Aarts

Dag en Nacht

Rolwolken, zeevlammen en gekleurde sterren. Allemaal verschijnselen die we in de lucht kunnen zien. Meteoroloog Helga van Leur en wetenschapsjournalist Govert Schilling maakten samen over al de luchtgeheimen een boek: Dag en nacht, de hemel verklaard.

Innovatief boeren en het stikstofdebat

Om de stikstofuitstoot vanuit de landbouw terug te dringen, stelt de Commissie Remkes een doel voor van 50% minder uitstoot in 2030. Maar gaan we dat wel halen, zonder de veestapel fors in te krimpen? Met die vraag is Henny Radstaak naar de Wageningen Universiteit gegaan en sprak daar met Nico Ogink, onderzoeker veehouderij en milieu. Na de reportage reageert Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D’66. Hij is bijna dagelijks bezig met het stikstofprobleem. Staat hij positief tegenover de technologische oplossingen, zoals emissiearme stallen? Kunnen we het stikstofprobleem hiermee misschien wel oplossen?

Vogels in het Vlaams

Tsjaklijster, piewit en scharre. Deze week in onze serie vogelnamen in dialect steken we voor het eerst de grens over. Guido Tack komt uit Zuid-Oost Vlaanderen, een gebied ten zuiden van Gent. Guido houdt zich bezig met historische ecologie. Hij kan ons dus alles vertellen over welke vogelnamen er in dit taalgebied worden gebruikt.

Fenolijn 035-6711338

De lekker geurende lindebomen, larven van de coloradokever, een houtduivenpaartje bezig met de tweede leg, het geluid van veldkrekels en een rozenzaadwesp zijn deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als drie vliegende herten, smakelijke bosbessen en de eerste uitgevlogen zwaluwjongen.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor