Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels op z'n Twents, warme bloemen, mezenkasten, eikenprocessierups, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
29-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
353 keer bekeken
  •  
rotgans_Nella_.jpg

Rotgans

© Nella

Hoe bloemen omgaan met temperatuur

Boterbloem

Boterbloem

© Fotograaf: TheoTerwiel

De ene bloem gaat open en dicht. De andere keert zich richting de volle lentezon. Planten hebben verschillende strategieën om zichzelf op te warmen. Of om af te koelen. Want in de tropen moeten bloemen juist van hun warmte af. Bioloog Casper van der Kooi van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek hoe bloemen omgaan met temperatuur.

Mezenkasten tegen eikenprocessierups, helpt dat?

Een veilige en doelgerichte methode tegen de eikenprocessierups lijkt het ophangen van mezenkasten in gebieden waar veel eikenprocessierupsen zitten. Maar helpt het ook? Om dat te onderzoeken is het NIOO - het Nederlands Instituut voor Ecologie - een project gestart op de landgoederen van Natuurmonumenten in ’s-Graveland. Honderd mezenkasten zijn opgehangen om te kijken of en hoeveel rupsen de ouders aan hun jongen voeren en of de jongen, als ze eenmaal uitgevlogen zijn, ook op de nesten met rupsen afkomen.

“Op dit moment zien we dat in onze andere gebieden nog niet op grote schaal gebeuren”, zegt Kees van Oers, ecoloog van het NIOO. “Maar het zou best kunnen dat als jonge mezen leren om rupsen van de eikenprocessievlinder te eten, ze de rups ook blijven eten wanneer ze volwassen zijn en hun eigen jonger ermee gaan voeren. Als dit leergedrag inderdaad optreedt, zou dat gunstig zijn”. Daarnaast zullen we ook de biodiversiteit moeten verbeteren, zorgen voor meer bloemrijke bermen waar ook weer andere predatoren van de rups (zoals sluipwespen) op af komen. 
Kees van Oers

Onderzoeker Kees van Oers van het NIOO controleert een mezenkast

© Henny Radstaak

Kolonie kleine dwergvleermuizen

In het binnenduingebied van Zuid Holland is voor het eerst een grote kolonie kleine dwergvleermuizen gevonden. Het gaat om maar liefst 422 uitvliegers. De afgelopen jaren waren er slechts enkele exemplaren waargenomen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hoge frequentie van de echolokatiegeluiden, die niet door alle batdetectoren wordt opgepikt. Wellicht zijn er dus meer dan we denken.
Kleine dwergvleermuis

Kleine dwergvleermuis

© Fotograaf Evgeniy Yakhontov, CC BY-SA 3.0

Twentse vogelnamen

Het vennemuske, de Ieprom en de tukker, Robert Westerhof, voorzitter van de vogelwerkgroep Ootmarsum heeft zich er helemaal in verdiept, vogelnamen op zn Twents. En naast dat het namen zijn van vogels, blijken ook carnavalsverenigingen in Twente zich te bedienen van Twentse vogelnamen zoals: de kadolstermennekes (winterkoninkje), de markloawer ( gaai) en de vennemuskes ( roodborsttapuit). 

Fenolijn 035-6711338

Jonge boerenzwaluwen, uitvliegende jonge kool- en pimpelmezen en spelende jonge hazen. De nieuwe generatie laat deze week van zich horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als de laatste rotganzen, die naar het noorden zijn vertrokken, de eerste linten van de eikenprocessierups, en de eerste sprinkhanen.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.