Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogels op muziek plus quiz

  •  
02-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Zwartkop - Cursus Vogelzang

© Fotograaf: Barky

Hoe herken je een heggenmus, een zwartkop of een spotvogel? Dick de Vos probeert ons hierbij te helpen met zijn nieuwe boek ‘Wat zingt daar’. Met uitgebreide beschrijvingen en talloze ezelsbruggetjes. Zo klinkt de ‘territoriale’ zang van de groenling op ‘het geluid waarmee kinderen Formule-1 auto’s nadoen’. Of klinkt de roodborsttapuit als ‘tegen elkaar geslagen steentjes’. En natuurlijk ‘het fietspompje’ van de koolmees, ‘de vijfde van Beethoven’ van de geelgors en de groene specht, die klinkt als ‘een hinnikend paard’.

Ben je een beetje muzikaal? Speel dan de onderstaande quiz:

Muzikaal?

Dick de Vos stelt in zijn boek de vraag in hoeverre vogelzang zelf muziek is. Daarop zijn volgens hem verschillende antwoorden mogelijk. Onze muziek is meer maatvast, met meer constante ritmes, terwijl vogel alles conventies in de steek laten. Aan de andere kant is er ook niet-westerse muziek en atonale muziek en dat komt daar dan weer in de buurt, aldus De Vos. 

Noten

Voor het boek heeft De Vos de zang van meer dan 50 vogelsoorten op noten gezet. Zoals de putter, de wielewaal, maar ook de kleine karekiet en de veldleeuwerik. In de uitzending zondag zal de wereldberoemde blokfluitist Erik Bosgraaf verschillende vogels muzikaal vertolken. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.