Vroege Vogels

Vogels krijgen make-over

  •    •  
26-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eend-rui

© Wilde eend in rui - Fotograaf: Duijsens

In de zomer is het in de natuur opmerkelijk stil. Veel vogels houden zich gedeisd,  omdat ze aan het ruien zijn: hun oude, versleten kleed maakt plaats voor een gloednieuw verenpak. Een complete make-over in no time. 
De meeste zangvogels ruien na het broedseizoen: de oude, versleten plunje wordt verruild voor nieuwe veren. Tijdens dat proces zijn vogels kwetsbaar. Zingen is dan niet alleen onverstandig, maar ook onnodig: met jongen die zelfstandig rondvliegen is het niet langer zinvol een territorium te hebben. En omdat zingen de manier is van vogels om hun territorium te markeren, zoals een hond tegen bomen en paaltjes plast, is die zang nu niet meer zinvol. Toch kunnen sommige individuen het niet laten. Het hoe en waarom daarvan wordt nog niet goed begrepen door de wetenschap.
Niet alle vogels ruien op dit moment. Eenden zijn bijvoorbeeld al eerder begonnen. Het opmerkelijke is dat het mannetje van de wilde eend tijdens de rui op een vrouwtje lijkt; zijn gele snavel verraadt hem echter. Vogels ruien ook niet alle veren tegelijk. Let bij overvliegende vogels eens op gaten die in de vleugels of staart zichtbaar zijn: de veren die daar horen te zitten, worden vervangen.

Meer over:

rui
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.