Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels houden je met imitaties voor de gek

  •  
25-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6019 keer bekeken
  •  
zanglijster_08.jpg
Denk je net een beetje de belangrijkste vogels op hun geluid te kunnen herkennen, blijken er vogels te zijn die het geluid van andere soorten feilloos kunnen imiteren! De komende weken hoor je in Vroege Vogels een aantal van die imiterende vogels voorbijkomen. Geluidenverzamelaar en vogelkenner Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek Nederland laat aan de hand van eigen opnames horen hoe bijvoorbeeld een zanglijster precies klinkt als een scholekster. Lekker dan! Maar wel leuk!

Sexy

“Het kan echt ontzettend lastig zijn”, vertelt Joost van Bruggen”, “dat je in een bos loopt of in je achtertuin zit en dat je er echt van overtuigd bent dat je een boomklever hoort. Maar dat kan helemaal niet, want ik heb helemaal geen boom in mijn achtertuin. En als je dan goed kijkt, zit er een koolmees. En die zit daar dan perfect een boomklever na te doen”. Maar waarom doet ie hem dan na? Joost: “voor een mogelijke partner kan dat bijzonder sexy zijn. Want een mannetje dat een andere soort nadoet, heeft kennelijk zoveel levenservaring dat ie dat soort trucjes doorheeft. Dat zegt wat over zijn overlevingsstrategie. Een ouder en wijzer mannetje is heel aantrekkelijk voor de voorplanting, want dat zit voor een deel in de genen.”
Joost van Bruggen

Joost van Bruggen

© Henny Radstaak

Zanglijster bijt spits af

Als je er op gaat letten, zijn er veel soorten die andere soorten nadoen. In de eerste aflevering horen we de zanglijster, die vaak herkenbaar is aan de verschillende zangstrofes waar telkens een herhaling in te horen is. In de opname van Joost van Bruggen horen we één en dezelfde zanglijster, die perfect een scholekster nadoet, maar ook een koolmees, een staartmees, een boomklever, een grote lijster, een merel, een zwarte mees, een pimpelmees, een middelste bonte specht en een groenling. Maar hiemee is de zanglijster net eens de meester onder de imitators. De komende weken gaan we horen welke soorten je nog meer voor de gek kunnen houden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.