Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boek: Vogels en de liefde

  •  
10-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
59e72255-7aae-4b11-ba0a-1448ff36916d.png&h=&w=270&v=1486654314

© Vogels en de liefde - Auteur: Elvira Werkman - Illustrator: Stef den Ridder - Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. Vogelbescherming Nederland

Geen beter moment om een boek over vogels en de liefde te lanceren dan rond Valentijnsdag. Natuurjournalist Elvira Werkman schreef ' Vogels en de liefde ', een boek over alle mogelijke liefdesvormen tussen vogels.

Kauwtjes

De trouw tussen kauwtjes, de meeste monogame vogels in het boek. Man en vrouw blijven hun hele leven bij elkaar. Zowel in de zomer als in de winter. Kauwtjes leven in grote groepen maar de paartjes brengen de nacht altijd samen naast elkaar, op éen tak door.

Menselijke eigenschappen

Bijna alles waarvan wij denken dat het menselijk gedrag is, blijkt ook voor te komen bij vogels. Van veelwijverij tot veelmannerij, van driehoeksverhoudingen tot homoseksualiteit. Per soort ligt het anders, en ook binnen soorten zijn er verschillen. Bijzonder is het verhaal van het merelvrouwtje die haar eigen mannetje zo mishandelde dat hij het uiteindelijk niet overleefde. En dat allemaal omdat hun gezamenlijke legsels niet uitkwamen. 

Win het boek 'Vogels en de liefde'

Deze prijsvraag is gesloten en de winnaar is bekend! Ineke Klaver uit Apeldoorn wist het goede antwoord op de vraag: Welke vogels verleiden elkaar met waterplanten? Goede antwoord: Futen zoals op de onderstaande foto is te zien.
futen

© Baltsende futen - Fotograaf Duyfje

De balts van de fuut is een aaneenschakeling van rituelen en kan uren, soms zelf dagen achter elkaar door gaan. Het begint met roepen, de ene vogel zwemt vlak onder het oppervlak, de ander zet veren en vleugels op. Met opgezette  oorpluimen en keel drijven de vogels vlak tegenover elkaar en schudden de kop. Tot slot duiken de vogels een paar keer naar de bodem en komen boven met een snavel vol waterplanten en modder en zwemmen ze naar elkaar toe. Al watertrappelend komen ze rechtop in het water te staan en schudden de koppen heen en weer. Niet alleen de uitstaande veren,  ook de bosjes waterplanten wapperen alle kanten op. Pas als de futen een geschikte nestplaats gevonden hebben, volgt de nestbouw en daarna de paring. 

Meer over:

vogels, liefde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.