Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels dood door olie in Noordzeekanaal

  •  
07-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
olievlek.jpg
De Dierenambulance Amsterdam heeft zeker dertig dode vogels uit het water gehaald na een aanvaring tussen twee schepen op het Noordzeekanaal maandagavond. Dat zei directeur René Verhoogt vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Bij de aanvaring in de Mercuriushaven in Amsterdam kwam olie in het water terecht. Een schip gevuld met stookolie raakte beschadigd, waarop een van de tanks ging lekken. Maximaal 100 kubieke meter olie zou in het water terecht zijn gekomen.
Volgens Verhoogt waren de dode vogels besmeurd met olie. ,,Ze lagen verspreid door de drab heen.'' Het waren volgens hem vooral meerkoeten, eenden, zwanen en meeuwen. De dagen na de aanvaring hebben medewerkers van de dierenambulance ook nog enkele levende vogels uit het water gehaald die onder de olie zaten. ,,Die hebben we moeten euthanaseren'', aldus de directeur.
Rijkswaterstaat is de olie aan het opruimen. Verhoogt verwacht na de opruimactie meer dode vogels aan te treffen. Hij weet nog niet wat de lekkende olie voor gevolgen heeft gehad voor de vissen in het Noordzeekanaal.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.