Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels broeden laat dit jaar

  •  
22-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bonte_vliegenvanger.jpg
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender en Sovon Vogelonderzoek . Het broedseizoen van vogels is laat dit jaar. De oorzaken hiervan zijn het koude weer vanaf april in Nederland en waarschijnlijk ook het slechte weer in Noord-Afrika waar trekvogels mee te maken kregen op hun trek naar Nederland. Bijna alle vogels hebben nu hun eerste ei gelegd, is te zien op de eilegverwachting op Natuurkalender.nl. Veel vogels zijn bezig met een tweede of derde legsel.
Vroeg jaar
De eilegverwachting werd gelanceerd op 1 april van dit jaar. Op dat moment leek 2012 nog een erg vroeg jaar te worden. Maart was erg warm geweest en de verwachting was dat veel vogels vroeg zouden beginnen met het leggen van eieren. Dat gebeurde niet en dat had twee redenen. Het weer in Nederland werd slechter, april was een koude maand, waardoor veel vogels later gingen broeden. Dit waren vooral de standvogels, de vogels die gedurende de winter in Nederland blijven zoals mezen, en de vogels die al vroeg aankwamen.
Verlaat broedseizoen
Maar ook de trekvogels die uit Afrika moesten komen, kwamen laat aan en waarschijnlijk is daardoor voor veel soorten het broedseizoen ook verlaat. Mogelijk kwamen ze in Noord-Afrika slecht weer tegen met bijvoorbeeld sterke tegenwind, waardoor ze later vertrokken of langer over de trek deden. Vooral zwaluwen hebben hier veel last van. Omdat zij geen vetvoorraad opbouwen zijn ze afhankelijk van insecten die ze onderweg kunnen vangen. Het slechte weer vertraagt ze niet alleen, maar zorgt er ook voor dat ze in een mindere conditie geraken. Uit het verleden zijn gevallen bekend waarin dit zelfs leidde tot behoorlijke sterfte. De eerste berichten over de aantallen boerenzwaluwen die dit jaar in ons land tot broeden komen stemmen inderdaad niet vrolijk.
Lees meer op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.