Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogels baltsen erop los (fotoserie)

15 apr 2014
  •  
leestijd 2 minuten
fuut-o_w_zijlstra.jpg

© Foto: o.w.zijlstra (klik voor vergroting)

Er wordt de afgelopen weken volop gebaltst en gepaard in de vogelwereld. De rare standen waarin vogels zich wringen tijdens hun paringsdans leveren vaak bijzondere foto's op.
Fuut
Het baltsgedrag van futen is erg spectaculair: beide vogels zwemmen met gestrekte hals naar elkaar toe en rijzen met de borsten tegen elkaar op uit het water. De vogels schudden hierbij met de kop en bieden elkaar plantenmateriaal aan. Vervolgens bouwen ze samen een drijvend nest van planten.
Kluut
Het kluut vrouwtje toont als eerste dat ze wil paren door met haar snavel en lichaam bijna horizontaal op het water te liggen, met haar kont in de lucht. In eerste instantie denk je dat het mannetje totaal geen interesse heeft. Hij is druk bezig zijn veren te schikken, herschikken en poetsen. Maar het vrouwtje weet dat het fatsoeneren van de veren bij de balts hoort en blijft geduldig en onbewegelijk wachten op het moment suprême.
kluut-keesvenneker

© Foto: Kees Venneker

Grutto
Bij de balts van de grutto gaat het vooral om imponeren. Het mannetje klimt in de lucht in en laat bij een kantelende vlucht zijn roep overduidelijk horen. Bij het landen laat hij zijn witte ondervleugels zien. Hiermee intimideert hij de andere mannetjes en laat hij de vrouwtjes zien hoe mooi hij is.
grutto_s-willemdewolf

© Foto: Willem de Wolf

Scholekster
De balts van een scholekster is een heel spektakel. Deze vogel begint met een lawaaiige dans, die vaak eindigt in een stevig gevecht.
Scholeksters-willemdewolf

© Foto: Willem de Wolf

Elzenhaantje
Niet alleen vogels zijn druk bezig rond deze tijd van het jaar. Deze twee elzenhaantjes kunnen er ook wat van.
elzenhaantjes-daksaya

© Foto: Daksaya

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.