Vroege Vogels

Vogelparadijs Griend bedreigd

  •    •  
12-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Griend1_01.JPG
Vogeleiland Griend dreigt weg te spoelen. De eerder aangelegde zandhaak is door de dynamiek in de Waddenzee verdwenen. Omdat het eiland onmisbaar is voor honderdduizenden trek- en broedvogels, komt Natuurmonumenten in actie. ‘De provincie Fryslân heeft nu groen licht gegeven voor een herstelproject,’ licht Waddenboswachter Erik Jansen toe. ‘We willen nieuwe beschermingsmaatregelen treffen, die aansluiten bij de natuurlijke bouw van Griend.’
Onmisbaar vogelparadijs
‘We laten Griend niet wegspoelen’ stelt Jansen. ‘In voor- en najaar zoeken honderdduizenden trekvogels voedsel op het drooggevallen wad rondom Griend. Kanoeten, drieteenstrandlopers, rosse grutto’s en andere steltlopers moeten aansterken, om weer duizenden kilometers te kunnen vliegen. Tijdens hoogwater zoeken de vogels op Griend een veilig heenkomen. In het broedseizoen brengen tienduizenden vogels hun jongen groot op het onbewoonde eiland. Vooral voor de grote stern is het eiland een belangrijke broedplek.’
Onderzoek
Naar verwachting zal het eiland gemiddeld zeven meter per jaar naar het oosten gaan wandelen. Om te leren van de maatregelen start Natuurmonumenten samen met onderzoeksinstituten een uitgebreid onderzoeks- en monitoringstraject naar de effecten op de ontwikkeling van het eiland en de vogels. Deze kennis komt ook van pas in andere delen van het Waddengebied. De tijd moet uitwijzen of het eiland zich in de toekomst zelf in stand kan houden.
Lees meer op NatureToday.com
In 2014 mocht Vroege Vogels een dag en een nacht verblijven op het Griend. Daar bekeken we de gevolgen van zoutwinning op het Griend. Beluister de reportage.
Bekijk ook het fragment uit de uitzending waar Janine naar het eiland ging. 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.