Vroege Vogels

Vogelparadijs Griend

  •  
05-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
griend_robbuiter

© Filmen op Griend - Fotograaf Rob Buiter

Ieder jaar vormt Griend een belangrijke rustplaats voor tienduizenden kanoeten en drieteenstrandlopers op doortrek, die er kokkels, nonnetjes en garnalen vinden. De zandplaat wordt echter bedreigd door storm en stroming.

Griend verdwijnt

Door de kracht van wind en zee kalfde Griend de laatste jaren snel af en het eilandje dreigde op termijn te verdwijnen. Voor de talloze vogels is Griend echter te belangrijk om kwijt te raken. Zo heeft Griend een van de grootste kolonies grote sterns van West-Europa.

Schelpenrug en mosselrif

Natuurmonumenten heeft daarom in 2016 een aantal natuurlijke herstelmaatregelen genomen om het afkalven te stoppen. Er werden schelpenruggen neergelegd om het eiland meer stabiliteit te geven, en er werden kunstmatige mosselriffen aangelegd die ruimte moesten geven aan deze belangrijke ‘biobouwer’.

Wandelend eiland

Onderzoekers van het NIOZ  (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), de Radboud Universiteit  en de Rijksuniversiteit Groningen  zijn op dit moment bezig om te kijken naar de effecten van de maatregelen. Het eiland mag nog steeds een stukje ‘wandelen’, maar niet te veel.

Meer over:

griend,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.