Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelparadijs Griend

5 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
griend_robbuiter

© Filmen op Griend - Fotograaf Rob Buiter

Ieder jaar vormt Griend een belangrijke rustplaats voor tienduizenden kanoeten en drieteenstrandlopers op doortrek, die er kokkels, nonnetjes en garnalen vinden. De zandplaat wordt echter bedreigd door storm en stroming.

Griend verdwijnt

Door de kracht van wind en zee kalfde Griend de laatste jaren snel af en het eilandje dreigde op termijn te verdwijnen. Voor de talloze vogels is Griend echter te belangrijk om kwijt te raken. Zo heeft Griend een van de grootste kolonies grote sterns van West-Europa.

Schelpenrug en mosselrif

Natuurmonumenten heeft daarom in 2016 een aantal natuurlijke herstelmaatregelen genomen om het afkalven te stoppen. Er werden schelpenruggen neergelegd om het eiland meer stabiliteit te geven, en er werden kunstmatige mosselriffen aangelegd die ruimte moesten geven aan deze belangrijke ‘biobouwer’.

Wandelend eiland

Onderzoekers van het NIOZ  (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), de Radboud Universiteit  en de Rijksuniversiteit Groningen  zijn op dit moment bezig om te kijken naar de effecten van de maatregelen. Het eiland mag nog steeds een stukje ‘wandelen’, maar niet te veel.

Meer over:

griend

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar