Vroege Vogels

Vogelparadijs, documentaire over Peter Vos

  •  
28-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Zelfportret Peter Vos

© Bron: Peter Vos

De documentaire Vogelparadijs gaat over het leven en werk van kunstenaar Peter Vos (1935-2010), onder andere bekend van het Beestenkwartet. Hij illustreerde meer dan honderd boeken, maar tekende vanaf de jaren zeventig vooral vogels, met de huismus als zijn favoriet. Zijn absurdistische tekeningen riepen altijd gevoelens op, maar de kern zat hem ook in zijn eenvoud.

Vogelaar

Peter Vos illustreerde in zijn carrière meer dan honderd boeken, maar focuste zich vanaf midden jaren zeventig op vogels. In absurdistische, cartooneske vormen, maar ook in levensechte vormen, allemaal uit het hoofd. Hoewel hij zichzelf geen vogelaar noemde, wist hij alles. Het tekenen van vogels bracht hem zelfs een lichtpunt in een tijd van alcoholisme en depressies.
Peter Vos - mussenblad en beestenkwartet

© Bron: Peter Vos

Mussenblad en Beestenkwartet
De-gedaanteverwisseling-van-Ascalaphus

© Peter Vos

De gedaanteverwisseling van Ascalaphus

Persoonlijk

“Het is een ingewikkelde man met een beschadigde ziel”, zegt documentairemaker David de Jongh over hem. “Maar tegelijkertijd was hij iemand die zag vroeg zag hoe mooi het leven kon zijn. Hij heeft het leven met volle teugen geconsumeerd.” De documentaire Vogelparadijs gaat over zijn leven en werk en is aangekleed met honderden tekeningen, gesprekken met intimi en de warme vertelstem van Peter Vos zelf.
De documentaire Vogelparadijs wordt op 1 mei om 20:25 uitgezonden op NPO2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.