Vroege Vogels

NVWA maakt Vogelopvang vleugellam

  •  
13-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
IMG_5111

Vogelopvang Naarden

© Rob Buiter

 De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de NVWA zijn onder meer medicijnen in beslag genomen en mogen de medewerkers ‘geen diergeneeskundige handelingen meer verrichten’.

Handhaven

‘Wij handhaven gewoon de wet’, zegt de NVWA. ‘Maar wij, en onze collega’s in 45 wildopvangcentra in Nederland kunnen niet anders’, zegt beheerder Erik Bruining van de opvang in Naarden. De Partij voor de Dieren dringt aan op een gesprek tussen de opvangcentra en de minister en de NVWA.

Alleen de dierenarts

Volgens de wet is het stellen van een diagnose bij een zieke of gewonde vogel, het behandelen van wonden en ook het geven van antibiotica voorbehouden aan dierenartsen. Toch gebeuren al deze zaken al vele tientallen jaren in de 45 wildopvangcentra in ons land. ‘Het is, zeker in het voorjaar, totaal onmogelijk om voor iedere vogel die binnenkomt een dierenarts erbij te halen’, zegt Bruining. ‘De wet zegt ook dat we bij iedere dode vogel de doodsoorzaak moeten laten vaststellen door een dierenarts. Die ziet ons aankomen!’

Niet realistisch

‘Het is inderdaad niet realistisch om voor al deze zaken een dierenarts erbij te roepen’, beaamt ook Rob van Zon, vogeldierenarts in Utrecht en adviseur voor de opvang in Naarden. ‘Het is heel goed dat de NVWA toeziet op zaken als het toedienen van antibiotica. Maar het zou ook goed zijn als er regels komen om het werk van de opvangcentra wel mogelijk te houden. Een gecertificeerde opleiding die garandeert dat de beheerders weten waar ze mee bezig zijn zou een goede start zijn’, aldus Van Zon.
 

Honderdduizend dieren

‘Wij pleiten al jaren voor een aanpassing van de regels’, vertelt Bruining. ‘Maar niemand wilde naar ons luisteren. Misschien dat er nu, door deze feitelijke sluiting op last van de NVWA , eindelijk iets in beweging komt.’ In Naarden worden jaarlijks ongeveer 6.000 vogels opgevangen. Landelijk gaat het om meer dan honderd duizend dieren (naast vogels ook veel egels, eekhoorns en andere dieren).

Politieke steun

De opvang krijgt steun van de Partij voor de Dieren. Tweedekamerlid Frank Wassenberg heeft een motie ingediend, waarin hij pleit voor structurele financiering van de opvangcentra. ‘Die vogels en andere dieren zitten over het algemeen door onze schuld in de opvang. Het zijn vaak slachtoffers van verkeer, gebouwen, windmolens … Als deze dieren door ons in de problemen komen hebben wij ook de morele plicht om deze dieren te helpen. Ik heb aan minister Schouten gevraagd om in gesprek te gaan met de opvangcentra en de NVWA om een oplossing te zoeken voor de inpasse. De minister heeft dat gesprek inmiddels toegezegd.’

Meer over:

vogelopvang
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Moltcamp
Moltcamp17 dec. 2019 - 15:52

Waar bleven de slachtoffers zo'n 30 tot 50 jaar geleden? De meeste opgeruimd door een predator? Dat is ook natuur. Nu is de Opvang bijna een kleine industrie geworden. Met een bijna? professionele bemensing en budgetten. Met wondverzorging, uitgebreide behandelmethoden van juvenielen en complete veren overplakken in beschadigde vleugels. Zou het zo kunnen zijn dat een medewerker van de vogelopvang de NVWA heeft getipt om eens langs te komen? En dan een verbod te laten uitvaardigen om de discussie op gang te brengen om de huidige situatie te formaliseren met hulp van de Partij voor de Dieren en andere goedwillende dierenliefhebbers. Daar waren we eigenlijk al lang aan toe. Succes gewenst! 

Yaoema
Yaoema16 dec. 2019 - 17:37

Ze doen altijd hun werk. Echter zouden ze dat helemaal niet hoeven doen als iedereen zich gewoon aan de wet houd. Ik zie niet in waarom vogelopvang buiten de wet zouden mogen vallen. Er zijn nou eenmaal regels voor het toedienen van medicatie, deze regels zijn er niet voor niets. Als ze de vogelopvang buiten gaan sluiten, hoe zit het dan met bijvoorbeeld stadsboerderijen die ook dieren op vangen, hoe zit het met de dierenbescherming die eveneens dieren opvangen. Mogen die dat dan ook? Die wet is er echt niet voor niets hoor. Daarnaast is het juist de NVWA die ook veel advies geeft en je helpt om zaken in orde te krijgen. En juist een opvang kan een broednest zijn voor ziektes die gevaar kunnen opleveren voor de houders van dieren. Te denken valt aan de vogelgriep. Dit is ook een van de redenen waarom stadsboerderijen in de regel geen dieren aanneemt van particulieren. Als bij ons een dier wordt aangeboden dan weigeren we dat. Als er een dier over het hek wordt gezet dan bellen we per direct de dierenambulance. Als blijkt dat deze straks de dieren niet meer op mogen halen dan zitten we voor een moeilijk dilemma. Of opnemen met een risico of af laten maken. En dit alleen om de rest van onze dieren te beschermen. Dus nee, Ze doen hun werk prima. De vogelopvang kan beter een afspraak maken met een dierenarts over een gereduseerde prijs en iedere vogel die binnengebract gaat worden zal men kosten voor moeten rekenen indien mogelijk. Ik denk dat een beetje dierenarts hier best wel aan mee wil werken, gaat immers over de veiligheid van andere vogels.

schilderes
schilderes16 dec. 2019 - 10:09

Laat de NVWA de slachthuizen maar eens beter controleren en laat lieve mensen hun vogels gewoon opvangen.

dickteunissen
dickteunissen14 dec. 2019 - 9:11

Echt weer iets voor de NVWA. Als ze er moeten zijn om misstanden in slachterijen en met voedselproblemen aan te pakken geven ze niet thuis maar als ze er niet moeten zijn, zoals in dit geval  van de vogel en egelopvang, gaan ze ineens op de barricade staan! Ja, dat is de wet, wordt er dan gezegd. Hoe zit het dan met de wet in al die andere situaties waarvoor de NVWA de ogen heeft gesloten? De mensen van de Vogel en Egelopvang doen perfect werk. Mijn vrouw en ik brengen regelmatig gewonde vogels (die wij op straat en in onze tuin aantreffen) naar de Vogelopvang in Utrecht en het is hartverwarmend om te zien hoe de mensen (vaak vrijwilligers) daar met de dieren omgaan. Ik vind het een schande dat de NVWA deze stomme truc uithaalt! Is er dan niemand bij die organisatie die vooraf het heldere moment heeft door te denken: "Dit kunnen we beter niet doen want daarmee maken wij onszelf permanent belachelijk en ongeloofwaardig? Ik hoop dat ze bij de NVWA, naar aanleiding van deze protesten en de politieke weerstand tegen deze actie, nog een beetje hun verstand terug krijgen! 

annewolf
annewolf13 dec. 2019 - 16:58

Om te huilen, brekend! Ik heb al zoveel vogels, zwanen, klauwtjes,eksters, gaaien,egels naar de opvang gebracht! Rotsoord in Utrecht een geweldige opvang die werken met man en macht altijd te kort aan geld en ruimte! Met respect en liefdevol en kundigheid werken ze! Ik bewonder ze en heb al eens geprobeerd hen voor te dragen om door een goed doel te worden geholpen, helaas lukte dat niet! Ze zijn heel hard nodig om dieren op te vangen, te helpen en weer uit te zetten als dat kan! Egel opvang in Huizen ook top!!! Ook al een aantal egels daarheen gebracht omdat ze anders de winter niet door kwamen vanwege een te laag gewicht! NVWA, houden jullie je met veel urgentere zaken bezig er is zoveel dierenleed en vooral in de bioindustrie! Schaamteloos hoe hier met dieren wordt omgegaan.. slachterijen zijn holocaust instellingen..... gadverdamme,. Monsterlijk, kan er zo kwaad en zo heel verdrietig van worden!!!

kroon
kroon13 dec. 2019 - 15:12

Dit probleem kan door dit kabinet en voorop regeringspartij VVD snel opgelost worden. De VVD vindt zichzelf kampioen DEREGULERING.Als iets met deregulering opgelost moet worden, dan dit ambtelijk-bedachte probleem wel. De NVWA ziet duizenden dieren- en voedselproblemen door de vingers wegens gebrek aan menskracht. Dat ze hier wel aandacht aan geven is Godgeklaagd. Een ambtelijke dienst is niet verplicht onzinnige regels te handhaven. Dan blijft er meer tijd over voor de echte problemen bij de voedselproductie en dierenhouderij!

Blue1957
Blue195713 dec. 2019 - 13:56

Ik vind dit zo belachelijk. Deze mensen doen goed werk en met geweten. De NVWA is blind als het gaat om dierenleed en overtreding van de wet in slachterijen e.d. en gaan nu moeilijk doen over iets dat in de praktijk prima werkt. Ze moeten zich schamen, net als vele andere overheidsinstanties.

ronald1971
ronald197113 dec. 2019 - 13:50

Opdoeken NVWA kunnen niks goed doen en kosten klauwen met geld.

Walfridus
Walfridus13 dec. 2019 - 13:42

Het zoveelste voorbeeld in Nederland van blind en verspeend van realiteitszin regeltjes toepassen. Gedogen onder voorwaarden is kennelijk niet mogelijk.

kees-egelhotmailcom
kees-egelhotmailcom13 dec. 2019 - 13:32

Dit is Kafka!Zoveel dieren afhankelijk van onze hulp. Deze zullen door deze maatregel verkommeren langs de weg..Waar zit het normale verstand  van het NVWA/.Dingen die goed geregeld moeten worden laten ze liggen.Wij verzorgden ook jaren vogels en zoogdieren, zonder hulp van buitenaf.. Zo zijn er steeds meer innitiatiefven die de nek worden omgedraaid.C.BlokhuisKrommenie

zondagsnatuur
zondagsnatuur13 dec. 2019 - 12:53

ik begrijp hieruit dat de NVWA vleugellam is door alle kritiek die zij krijgen in andere onderzoekszaken. Er zijn naar mijn idee toch echt serieuze problemen te onderzoeken, maar ja daar heb je lef en body voor nodig. En weet je als NVWA dat je de wind van voren krijgt. Dus liever veilig vogelopvang verplichten te sluiten. Brrrr

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.