Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Raaf, vissenatlas, vogelnamen in dialect, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
12-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Raaf__foto_Marc_Gottenbos_.jpg

Raaf

© Fotograaf Marc Gottenbos

Kraai voert raaf

Het is bijna te mooi om waar te zijn. Een paartje zwarte kraaien, dat een ravenjong heeft geadopteerd, op de Groningse akkers. Een jonge raaf vloog hier dagenlang rond met rommel aan zijn poten. De vogel kon op die manier niet goed aan zijn eten komen. En warempel, twee kraaien gingen aan de slag en werkten zich te blubber om de raaf bij te voeren. Met succes. In Vroege Vogels een gesprek met vogelexpert Ben Koks.

Beelden van de raaf, die wordt gevoerd, zijn hier te zien.

Vissen in Zeeland

Van alle provincies heeft Zeeland de meeste vissoorten, maar liefst 177. Algemene soorten, zoals schol, tong of zeebaars, waar vooral vissers op afkomen. Maar ook bijzondere soorten, zoals de snotolf, het kortsnuitzeepaardje en verschillende haaiensoorten, waar vooral duikers plaatjes van willen maken. Het staat te lezen in het onlangs verschenen boek Vissen in Zeeland, ofwel de Fauna Zeelandica dl 9.

Stikstof telen

Kun je akkerbouw bedrijven zónder mest (poep of kunst-) te gebruiken? Volgens onderzoekers van de proefboerderij Kollummerwaard kan dat. Zij telen pompoenen en peentjes zonder stikstof van buiten het bedrijf aan te voeren! 'In de toekomst hopen we ook fosfaat, kalium en andere meststoffen uit andere bronnen dan mest te kunnen halen!'
Geert-Jan van der Burgt

Onderzoeker Geert-Jan van der Burgt van de proefboerderij Kollummerwaard

© Rob Buiter

Vogelnamen in dialect: Zeeuws-Vlaanderen

Deze week vogelnamen uit de streek van Zeeuws Vlaanderen, het onderste deel van Zeeland. Eric Marteijn komt uit de streek en heeft oude brieven verzameld waar vogelnamen in werden gebruikt. Deze verzamelt hij voor een boek wat binnenkort verschijnt over de Zeelandse Avifauna. Hij weet dus alles over vogels in dit Zeeuws-Vlaamse dialect.

Fenolijn 035-6711338

Jonge gekraagde roodstaarten, een overstekende veenmol, een bijenkast plunderende grote bonte specht en een eenzame jan-van-gent zijn deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een boomvalk, die huiszwaluwen op zijn menu heeft staan en twee hele bijzondere mussenvrouwtjes. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Ringen van de torenvalk

Nesten met wel zes jongen en zelfs een nest met acht! Het gaat fantastisch goed met de torenvalk in de Noordoostpolder. Zo goed zelfs dat er een woningtekort is voor deze roofvogel, die zelf geen nest bouwt, maar liever in een nestkast broedt. Verslaggever Merlijn Schneiders gaat met Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland mee naar de torenvalkkasten in de polder.
Mier en schimmel

© Roel Fleuren

Schimmel maakt van mieren zombie's

Het is een raadsel hoe de schimmel het doet, zo zonder hersenen een mier manipuleren. De schimmel Ophiocordyceps camponoti-floridani kan mieren infecteren en hun gedrag manipuleren op een manier die gunstig is voor de schimmel. Deze geïnfecteerde mieren worden ook wel zombiemieren genoemd. De mieren klimmen onder invloed van de schimmel naar een hoog punt, bijten zichzelf daar vast, en sterven.De schimmel verteert de mier vervolgens, en vormt een vruchtlichaam waarmee de schimmel zijn sporen verspreidt. Vanaf boven dwarrelen de sporen van de schimmel vervolgens weer neer op de mieren beneden. Microbioloog Robin Ohm van de Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de schimmel, zijn collega’s  in Amerika naar de mier. Ohm onderzocht op welke manier de genen van de schimmel bij deze manipulatie betrokken zijn.

Wisenten op de Slikken van de Heen

Er grazen in Nederland in vijf verschillende gebieden wisenten. Sinds maart dit jaar in de Slikken van de Heen, een voormalig getijdegebied, op Sint Philipsland in Zeeland. Dit terrein is rijker aan vegetatie Dante  zandige gebieden waar ze tot nu toe lopen. Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling is erg benieuwd wat de wisenten precies eten en hoe ze het gebied gaan gebruiken. Hij hoopte opbramen, berken en adelaarsvaren. Die worden alle drie al volop gegeten.
Wisenten op de Slikken van de Heen_Esther Linnartz

Wisenten op de Slikken van de Heen

© Esther Linnartz

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor