Vogelkijkhut ‘Wiedekiek’ in Beulakerpolder geopend!_17_06_2010
• 17-06-2010
• leestijd 2 minuten
‘Wiedekiek’ is de naam van de vogelkijkhut die vanaf vandaag voor alle natuurliefhebbers toegankelijk is. Vanuit de hut hebben bezoekers een prachtig uitzicht over het nieuw aangelegde natuurgebied Beulakerpolder.
Onder belangstelling van een vijftiental aanwezigen heeft de vogelkijkhut de naam ‘Wiedekiek’ gekregen. Deze naam verwijst naar het ver kunnen kijken, de locatie aan de Beulakerwiede en de kiekendief die er in de toekomst naar verwachting kan worden gespot.
Voor het bedenken van de naam was een prijsvraag uitgeschreven. Uit 23 inzendingen is de naam ‘Wiedekiek’ als mooiste gekozen. De twee bedenkers, mevrouw J. Petter uit Giethoorn en de heer R. Talen uit Staphorst, onthulden de naam, samen met de voorzitter van de landinrichtingscommissie, de heer H.D. Haan.
Beulakerpolder
In de Beulakerpolder, dat onderdeel is van de Wieden, wordt 109 hectare natuur ingericht met rietland en ruigte, laagveenmoeras en open water. Het gebied is verdeeld in verschillende vakken die van elkaar gescheiden zijn door zogeheten ribben. De hoogte van het maaiveld verschilt van vak tot vak. In de vakken ontstaan verschillende droge en natte natuurtypen zoals moeras en rietland.
Naast het realiseren van nieuwe natuur wordt het gebied ook ingericht voor het tijdelijk kunnen bergen van circa 500.000 m3 water met het oog op een eventuele noodsituatie die eens in de 10 tot 100 jaar kan voorkomen. De graafwerkzaamheden zijn inmiddels afgerond en Natuurmonumenten laat de natuur nu haar gang gaan. Vanuit de vogelkijkhut is dit allemaal goed te aanschouwen.
Wanneer het nieuwe natuurgebied zich de komende jaren ontwikkelt, verwachten wij er verschillende riet- en moerasvogels te zien, zoals de kleine karekiet, de rietzanger, de purperreiger, de roerdomp en de lepelaar.
Noordwest Overijssel
De natuurontwikkeling in de Beulakerpolder maakt deel uit van het herinrichtingsproject Noordwest Overijssel. Doel van dit project is meer natuur, een mooier landschap, het leveren van een bijdrage aan rendabele landbouw en ruimte voor recreatie.
Opdrachtgever is provincie Overijssel. De landinrichtingscommissie bereidt de projecten voor en zorgt voor de realisatie. De uitvoering is in handen van Dienst Landelijk Gebied, die de wensen van de verschillende partijen in het gebied combineert tot inrichtingsplannen, grond verwerft en de realisatie aanstuurt. Als de uitvoering gereed is, wordt het gebied overgedragen aan de toekomstige beheerders Natuurmonumenten, waterschap Reest en Wieden en gemeente Steenwijkerland.