Vroege Vogels

vogelgriepvirus H5N1 geconstateerd in Duitsland en Oostenrijk

  •  
15-02-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_166748.jpg
In Duitsland is het eerste geval van vogelgriep geconstateerd. Op het eiland Rügen in de Oostzee zijn vier dode zwanen gevonden. Twee van hen zijn besmet met het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1, zo blijkt uit een test van het Duitse Robert Koch-Instituut.
,,We kunnen er zeker van zijn dat deze dieren het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 hebben'', aldus een deskundige van het instituut. Materiaal van de dode dieren wordt naar Britse laboratoria gestuurd voor verder onderzoek. De uitslagen, die zekerheid moeten geven, worden donderdag verwacht. De Rotterdamse viroloog A. Osterhaus vreest dat het virus ook andere vogelsoorten, zoals eenden, heeft besmet.
Het is de eerste keer dat in Duitsland het H5N1-virus lijkt te zijn aangetroffen. Minister Seehofer van Landbouw zei dinsdagavond dat de eerste tekenen erop wijzen dat het om de gevaarlijke variant gaat. Seehofer laat de voor volgende week geplande landelijke ophokplicht voor pluimvee vrijdag al ingaan. Woensdag heeft hij crisisberaad met de minister van Volksgezondheid.
De autoriteiten in Noorwegen en Zweden hebben inmiddels een ophokplicht ingesteld. Denemarken heeft nog geen ophokplicht, maar adviseert pluimveehouders wel hun kippen binnen te houden.
In Roemenië is bij dode vogels vlakbij Topraisar ook H5N1 vastgesteld, zo maakte het Roemeense diergezondheidsagentschap ANSV bekendgemaakt. In de streek zijn quarantainemaatregelen genomen. Circa 30.000 vogels zullen worden afgemaakt.
Eerder werd bekend dat de twee dode zwanen die onlangs in het zuiden van Oostenrijk zijn gevonden, zijn besmet met het H5N1-virus. Een laboratorium van de Europese Unie in Groot-Brittannië heeft bevestigd dat de vogels aan de gevreesde ziekte zijn bezweken. De autoriteiten hebben een veiligheidszone ingesteld van drie kilometer rondom de plaats Mellach, nabij Graz, waar de zwanen zijn aangetroffen. Binnen de zone geldt een ophokplicht en er mag geen pluimvee worden vervoerd. Ook komen er verscherpte controlemaatregelen en is de jacht op vogels verboden. Al eerder bleken ook vogels in Griekenland, Italië en verscheidene Europese landen buiten de EU besmet met het H5N1-virus.
De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, riep West-Europese landen op niet in paniek te raken. Tot nu toe is nog nooit een geval geconstateerd waarbij de ziekte van trekvogels op mensen is overgebracht. Wel zijn er in Azië mensen besmet geraakt die contact hadden met pluimvee.
Niettemin waarschuwde de FAO wel dat het virus zich verder over West-Europa kan uitspreiden als de vogeltrek weer begint en de vogels vanuit de overwinteringsgebieden in Afrika naar het noorden vliegen.
Iran zei dat het vogelgriepvirus ook daar is geconstateerd. De dodelijke H5N1-variant is vastgesteld bij 135 dode ganzen die in het noordwesten van het land werden gevonden. Internationale laboratoria hebben dat bevestigd. Turkije, waar het virus al eerder opdook, beschuldigde Iran en andere buurlanden er eind januari van dat ze het bestaan van het vogelgriepvirus in hun landen geheimhielden.
In Afrikaanse landen lopen vooral voodoopriesters gevaar besmet te worden als ze bij rituelen levende kippen de nek doorbijten. Priesters richten zich met rituelen en gebeden tot hun goden om te genezen of om andere gunsten te vragen. Kippen worden daarbij het meest geofferd. Het ministerie van Landbouw in Benin gaat nu informeren over de gevaren van dergelijke praktijken in de gebieden waar veel voodoopriesters opereren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.