NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelgriep treft veel wilde vogels

10 nov 2020
  •  
leestijd 1 minuten
brandgans

© Fotograaf: ekster

De vogelgriep slaat de laatste dagen flink toe.  Natuurfilmer Ruurd Jelle van der Leij zag het deze week met eigen ogen in het noorden van Friesland. Het lijkt er op dat daar vooral brandganzen zijn getroffen, maar ook vogels zoals wulpen en slechtvalken. Het gaat om forse aantallen want in een middag vond hij al 200 dode en stervende vogels. Hij vertelde daarover in de Vroege Vogels uitzending op NPO Radio 1 (gesprek start op 10:30):
Het virus verspreidt zich via de ontlasting van de besmette watervogels en roofvogels krijgen het doordat ze een verzwakte vogel opeten en de ziekte in de darmen komt.

Vogelgriep rukt op

De vogelgriep rukt nu ook flink op in de regio Utrecht. Bij de Dierenambulance Ronde Venen/Amstelland komen dagelijks tal van meldingen binnen van dieren die dood uit de lucht vallen of raar gedrag vertonen. De eerste paar meldingen kwamen uit Kockengen maar inmiddels worden zieke dieren in de hele provincie aangetroffen, zo vertelt Ellen van de Dierenambulance aan RTV Utrecht.

Ze krijgt soms wel vijf keer per dag een belletje van mensen die een dood of ziek dier hebben gevonden en gaat met een speciale bus op de meldingen af. De zieke dieren worden door de Dierenambulance geëuthanaseerd. "Het is erg besmettelijk. Ze mogen niet naar de vogelopvang. Als ze daar een positieve vogel hebben, moeten alle dieren geruimd worden", aldus Ellen. Dieren die al dood zijn, worden door de gemeente opgehaald.

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.